ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sute de oameni au protestat miercuri, 6 septembrie, în fața Prefecturii Mureș pentru funcționarea unui liceu catolic desființat de o hotărâre judecătorească definitivă din iunie 2017. Desființarea acestei școli a determinat Guvernul Ungariei să-și retragă sprijinul pentru aderarea României la OCDE și a convocat ambasadorul României la Budapesta.

Timp de aproape o oră, etnicii unguri au rostit discursuri în maghiară și română prin care au cerut ca Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu-Mureș, desființat prin hotărâre judecătorească în vara aceasta, să fie repus în funcțiune.

De la scena amenajată în fața clădirii Prefecturii Mureș, reprezentanți ai părinților și ai clerului au solicitat Ministerului Educației să rezolve situația.
 
 

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) este o organizație internațională a acelor națiuni dezvoltate care acceptă principiile democrației reprezentative și a economiei de piață libere. Organizația își are originile în anul 1948, sub numele de Organisation for European Economic Co-operation (OEEC), Organizația pentru Cooperare Economică Europeană, pentru a ajuta la administrarea planului Marshall pentru reconstrucția Europei după Cel de-al Doilea Război Mondial. Organizația oferă un cadru în care guvernele pot să își compare experiențele politice, să caute răspunsuri la problemele comune, să identifice practicile bune și să-și coordoneze politicile interne și internaționale. Aceasta este un forum, unde presiunea egală poate acționa ca un stimulent puternic pentru îmbunătățirea politicii și pentru implementarea instrumentelor independente care, ocazional, pot conduce la semnarea unor tratate. Există în mod curent 35 de membri cu putere deplină.

 

„Nu vom permite să fie batjocorit și periclitat viitorul copiilor noștri", a spus un vorbitor, conform Adevărul. Cei care au luat cuvântul au mai afirmat că „situația a depășit limita suportabilului", se consideră „înșelați că nu au fost informați de deciziile instanței", că s-au săturat de „această stare de nesiguranță" (referitoare la școală) și de declarații contradictorii ale autorităților românești făcând referire la acțiunile Prefecturii Mureș și la cele al Inspectoratului Școlar Județean Mureș.
 
În luna noiembrie 2016, procurorii DNA au început urmărirea penală împotriva fostului șef al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Mureș, Ștefan Someșan, și a fostului director al Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș, Zsolt-Jozsef Tamasi, pentru modul în care a fost înființată unitatea de învățământ.
 
Ministerul Afacerilor Externe precizează, în contextul convocării ambasadorului român la Budapesta la Ministerul de Externe ungar, că autoritățile române regretă transformarea Liceului romano-catolic din Târgu-Mureș în subiect de campanie electorală în Ungaria.

„Autoritățile române sunt interesate de identificarea unor soluții care să asigure un real dialog intercultural, menit a promova toleranță și buna conviețuire interetnică la nivelul societății române și care să asigure o bună integrare a cetățenilor români, indiferent de etnie, în societatea română. Totodată, trebuie ținut cont de faptul că orice instituție de învățământ din România trebuie să respecte fără excepție legea română, aceasta nefiind aplicată discriminatoriu pe criterii etnice, religioase sau de altă natură”, se arată în comunicatul dat publicității, miercuri, de către MAE.
 
MAE amintește că nu poate interveni în deciziile luate de instanțele românești și consideră că subiectul funcționării liceului este abordat în Ungaria din perspectivă electorală. 

„Autoritățile române regretă transformarea acestui subiect, care nu afectează în nici un fel asigurarea dreptului la educație pentru minoritatea maghiară din România sau pentru persoanele de confesiune romano-catolică din România, în subiect de campanie electorală în Ungaria și sacrificarea, în numele unor interese politice, a dreptului elevilor la un învățământ de calitate, omologat conform normelor relevante aplicabile”, se arată în comunicatul citat.
 
Ministerul român de Externe precizează că nu poate fi considerată situația de la Liceul catolic o nerespectare a drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale existând numeroase exemple de unități de învățământ la toate nivelurile de educație care confirmă asigurarea de către statul român la cele mai înalte standarde a dreptului la educație în limba maternă pentru minoritatea maghiară din România.

MAE reacționează și față de atenționarea că Ungaria s-ar putea opune aderării României la OCDE. 

„În ceea ce privește conexarea situației Liceului Romano-Catolic de la Târgu-Mureș de alte subiecte, precum sprijinul acordat aderării României la OCDE, aceasta este complet inadecvată, inamicală și contraproductivă. România îndeplinește criteriile pentru aderarea la această organizație, fapt recunoscut de parteneri, inclusiv de Ungaria, care a exprimat recent intenția de a susține candidatura României. În același timp, România respinge orice fel de abordare condițională în relația bilaterală”, mai precizează sursa citată.

Cazul înființării și funcționării Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș a stârnit controverse majore în spațiul public național și internațional după demersul Direcției Naționale Anticorupție.