ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cele șase proiecte de hotărâre care vizează planuri de urbanism pentru zone din centrul Capitalei au fost adoptate de Consiliului General al Municipiului București, după ce la finele anului trecut fuseseră respinse. Conform proiectului adoptat, unele piețe și bulevarde importante ale orașului vor fi complet schimbate.

Planul Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU) cuprinde 62 de proiecte de investiții în Capitală, în valoare de aproximativ 239 de milioane de euro. Zonele vizate sunt Piața Romană la nord, Piața de Flori la sud, Calea Moșilor la est și Calea Griviței la vest.

"Aceste planuri de dezvoltare urbană a celor șase zone s-au aflat în dezbatere publică. De trei ani s-au tot clarificat diferite aspecte. Eu zic că în seara aceasta s-a văzut clar că domnii consilieri și, bineînțeles, bucureștenii au înțeles că avem nevoie să începem modernizarea orașului nostru, să redăm circulației pietonale, bicicliștilor aceste zone, astfel încât orașul nostru să nu mai fie un oraș agresiv pentru cetățenii Bucureștiului", a afirmat primarul.

Zona dintre Piața Unirii și Piața Constituției va fi modernizată. Se va renunța la o bandă de circulație, iar traficul va fi mutat la marginea bulevardului, pentru ca în centru să fie amenajată o zonă pietonală.

Planul Integrat de Dezvoltarea Urbană mai include modificarea esplanadei din fața Sălii Palatului, reconfigurarea Pieței Lavovari, remodelarea Pieței Cantacuzino, plus construcția unui pod pietonal peste Dâmbovița, în fața Curții de Apel București și transformarea malurilor în zonă de promenadă.

Proiectele fac parte dintr-un pachet de 19 inițiative urbanistice, pentru care Primăria ar avea nevoie de 240 de milioane de euro. Peste 90 la sută din această sumă ar urma să fie acoperită din fonduri europene.

Avantajele realizării acestui proiect cu bani europeni constau în realizarea a 3.155 noi locuri de parcare, extinderea și modernizarea rețelei de tramvai, creșterea cu 18.095 m2 a suprafeței de spații verzi, realizarea de noi rute pentru bicicliști și de culoare speciale pentru transportul în comun, accesarea a 150 milioane euro fonduri nerambursabile.