ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Situație ciudată în Olt, unde autoritățile române încearcă de ani de zile să demoleze un saivan de oi construit la doar câțiva metri de gardul bazei de la Deveselu.

Potrivit Profit.ro, armata SUA susține că saivanul „subminează cerințele de securitate fizică minime” ale bazei militare, este incompatibilă cu operarea scutului antirachetă și pune România în postura de a încălca un angajament asumat printr-un acord internațional. Saivanul aparține unui bărbat din Caracal, care a cumpărat terenul în 2007 și a înălțat adăpostul pentru oi. La momentul respectiv, aceasta nu deranja pe nimeni, deoarece era în apropierea unei unități militare dezafectate – aceeași unde 3 ani mai târziu s-a decis amplasarea scutului antirachetă.

În mai 2011, CSAT aprobat oficial amplasarea scutului antirachetă american din România la fosta bază aeriană de la Deveselu, dar eforturile Ministerului Apărării și Primăriei Stoenești de a dărâma saivanul demarate în aceeași perioadă nu au avut succes, din diverse motive birocratice.

În 2014, premierul Ponta a trimis Corpul de Control, apoi CJ Olt l-a dat în judecată pe proprietarul construcției – iar acesta, la rândul său, a dat în judecată MapN. Între timp, scutul de la Deveselu a fost declarat operațional.

Consiliul Județean Olt a obținut în fine, anul acesta, și confirmarea deciziei sale prin care a dispus demolarea saivanului și amendarea proprietarului cu 3.000 de lei pentru construire ilegală, însă omul a făcut recurs.

Potrivit documentelor obținute de Profit.ro, oficialii americani au fost informați de situație și consideră că saivanul caracaleanului „este incompatibil cu instrucțiunile Statelor Unite care stabilesc zone libere de bariere fizice in jurul suprafețelor restricționate și nerestricționate, construcția sporește vulnerabilitățile de supraveghere și monitorizare din cauza proximității și mărimii, construcția sporește vulnerabilitatea Sistemului de Apărare împotriva Rachetelor Aegis Ashore în faza intruziunii/atacului prin obstrucționarea vederii - în special în interiorul și spatele construcției, construcția facilitează plasarea ilicită a unor echipamente care pot prezenta interferențe dăunătoare în câmpul electromagnetic afectând astfel operarea Sistemului de Apărare împotriva Rachetelor Aegis Ashore, alarmele false, ce pot apărea din cauza faptului că animalele fermei pot declanșa senzorii de intruziune ai gardului perimetral, determină creșterea numărului de acțiuni de securitate de răspuns și riscuri asociate cu eforturile de intervenție de urgență. Concluzia părții americane a fost că existența în continuare a construcției subminează cerințele de securitate fizică minime și este incompatibilă cu operarea Facilității de sprijin a Forțelor Navale ale Statelor Unite, Deveselu, România. Astfel, prin nedemolarea unei construcții edificate cu ignorarea prevederilor legale în materia autorizării construcțiilor civile, România este pusă în postura nerespectării unui angajament asumat printr-un acord internațional”.

 

Citește toată povestea saivanului de la Deveselu pe Profit.ro