ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Consilierul premierului Mihai Tudose, Eugen Teodorovici, a declarat că se pregătește o formulă prin care anumite activități economice practicate de unitățile de cult să fie impozitate. Nu este clar dacă se referă la toate unitățile sau doar la Biserica Ortodoxă Română.

„Biserica trebuie să înțeleagă și să aleagă. Trăim în secolul XXI. Este nevoie de bani", a spus Teodorovici, la Digi 24.

Acesta a precizat că va iniția discuția cu reprezentanții Bisericii pe acest subiect.

„Fie să retrocedăm ce au de retrocedat și atunci găsim o cale de impozitare”, este o variantă enunțată de consilierul premierului.

Acesta a mai spus că există o variantă de impozitare a unor activități economice, dar banii să fie gestionați tot de Biserică, dar la indicațiile statului.

„E o discuție pe care am început-o în 2015 cu Patriarhul, nu într-un mod direct, dar am lăsat să se înțeleagă că undeva, cândva, într-un viitor foarte apropiat trebuie să discutăm despre acest subiect. Putem să găsim o formulă pe care și Biserica să o accepte, și populația să o primească foarte bine și anume: trebuie să vedem care sunt acele activități cu caracter economic care pot fi impozitate. Ceea ce luăm de acolo, noi putem să lăsăm în continuare Bisericii să gestioneze, dar pe o zonă pe care noi, statul, o stabilim, adică de tip social”, a spus Teodorovici la Digi 24.

În acest moment, activitățile economice ale unitățile de cult religioase (parohii, mănăstiri, etc) nu sunt impozitate decât dacă este vorba de activități care susțin cultul. Veniturile salariale ale personalului clerical sunt impozitate.

Singurul impozit care nu se aplică cultelor este cel pe proprietate.