ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La sediul secretariatului de stat pentru culte din București a avut loc o conferință de presă la care au participat secretarul de stat Victor Opaschi și Iusuf Murat, Marele Muftiu al comunității musulmane din România.

Aceștia au lămurit problema moscheii de la București și a diferitelor zvonuri care circulă pe seama ei. Astfel, construcția va avea o capacitate de 1.000 de persoane, nu 6.000. De asemenea, nu se va construi nicio universitate, ci doar o grădiniță.

”Proiectul constă într-o simplă moschee, cu o capacitate de maxim 1.000 de persoane. Moscheea Carol I din Constanța are o capacitate de 800 de persoane. Nu stiu de unde a apărut în presă informația că vor studia 6.000 de studenți la această moschee. Dacă se va face, va fi o școală de vară unde copiii familiilor musulmane din București, dacă  doresc să-ți trimită copilul să învețe abecedarul religiei musulmane de la un duhovnic avizat de instituția pe care o reprezint, o pot face și pot învăța și limba maternă. Nimic altceva. Dacă nu se dorește, noi vom renunța și la această școală. Nu va fi cea mai mare moschee din Europa. Când am făcut o astfel de afirmație am vrut să evidențiez respectul pe care statul român îl are față de comunitatea turco-tătară din Europa”, a declarat Iusuf Murat, Mare Muftiu.

În urma presiunilor, Marele Muftiu afirmă că dacă nu se dorește construcția moscheii din fonduri turcești, atunci va cere bani de la bugetul statului.

”Inițial m-am gândit la statul turc pentru a nu da naștere unor dezbateri ca cele care au apărut referitor la Catedrala Mântuirii Neamului: de ce se folosesc banii contribuabilului român pentru a se ridica lacașe de cult”, a mai spus Marele Muftiu.

Pe de altă parte, secretarul de Stat, Victor Opaschi, spune că Marele Muftiu va face demersurile necesare pentru ca statul turc să renunțe la finanțarea moscheii: ”S-ar putea să o facă din fonduri proprii și cu ajutor de la statul român”. Oficialul a anunțat și că, în cel mult două săptămâni, se va semna un protocol cu Muftiatul în chestiunea construirii moscheii".

Victor Opaschi a precizat că discuția dintre România și Turcia pe această temă a început din 1990.

"Am participat aproape la toate discuțiile, din 1990 și până azi, când, la nivel de președinte, premier și șef MAE, cu partea turcă s-au ridicat două chestiuni care au rămas nerezolvate până astăzi: cea a cimitirului musulman și construirea unei moschei. De putine zile s-a rezolvat problema cimitirului musulman. S-a pus la dispoziție, de către statul român, un teren de circa 4.000 mp în comuna Domnești, foarte aproape de București. A mai rămas această chestiune a construirii moscheii pentru comunitatea musulmană. Din 2004, această chestiune s-a pus cu mai multă acuitate. În 2013, în calitate de secretar general pentru Culte, am solicitat Primăriei Municipiului București să pună la dispoziție un teren. Lucrurile au fost foarte avansate. Se identificase un teren potrivit pentru o asemenea construcție în zona Crângași. Proiectul a fost discutat în Consiliul General al Municipiului București, dar nu a trecut această hotărâre. Atunci, Ambasada Turciei a intensificat demersurile pe lângă Ministerul de Externe și s-a ajuns ca în momentul de față să fiu coinițiator al acestei Hotărâri de Guvern. Este o chestiune care trenează de mulți ani și care trebuia rezolvată”, a declarat Opaschi.

Biserica Ortodoxă Română va primi, la Istanbul, un teren pe care să construiască un lăcaș de cult.

”Autoritatile turce au identificat trei terenuri la Istanbul. Sunt generoase. Nu sunt în zone periferice, sunt bine plasate, iar Patriarhia Română trebuie să aleagă unul din cele trei terenuri pentru a construi biserica. Să nu uităm că statul turc a pus la dispoziția creștinilor ortodocși români un cimitir în 2002, într-o zonă foarte bună. Noi suntem cei care ne-am mișcat mai greu”, a spus secretarul de Stat pentru Culte.