ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Instituțiile care reprezentau pilonii de stabilitate la nivel mondial arată ca și cum ar fi în derivă, pentru că liderii lor nu mai au aceeași forță.

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a făcut un bilanț al anului care se încheie.

„Mesajul principal pentru 2017 este să fim pregătiți pentru neprevăzut și să fim gata să reacționăm rapid dacă este nevoie. Când lucrurile se întâmplă și apar crize, să fim capabili să ne adaptăm și să răspundem într-o manieră măsurată și mai responsabilă”, spune acesta.

Acesta a vorbit și despre o posibilă amenințare a Rusiei la adresa siguranței României.

„Nu vedem nicio amenințare iminentă împotriva niciunui aliat NATO și deci nici împotriva României. Vedem însă o creștere a capacităților militare rusești, mai ales în Crimeea, unde vedem o creștere serioasă a capacităților militare. Și acesta este și motivul pentru care NATO răspunde, parțial cu o prezență mai accentuată a forțelor noastre, dar și cu stabilirea de cartiere generale mai mici, inclusiv în România, care pot planifica și organiza exerciții și pot fi o legătură bună între forțele naționale românești și potențialele întăriri care vin din partea NATO, dacă este nevoie de ele.

De asemenea, am triplat capacitatea de răspuns a NATO și putem trimite forțe rapid, dacă avem vreo situație care cere acest lucru. Deci, am văzut o creștere a capacităților militare rusești, am văzut un discurs mai agresiv și toate acestea ne-au forțat să răspundem, dar răspundem într-o manieră măsurată, defensivă și bine proporționată, pentru că nu dorim o escaladare a situației, în continuare dorim o relație mai constructivă și mai cooperantă cu Rusia, deci trebuie să facem lucrurile într-o manieră mai echilibrată și exact asta facem.”, a spus secretarul general al NATO pentru Digi 24.

Secretarul general al NATO a comentat și alegerea lui Donald Trump în fruntea SUA și a precizat că a discutat cu acesta despre planurile de viitor în privința NATO.

„Am discutat la telefon acum câteva săptămâni cu președintele ales Donald Trump și a fost o conversație foarte bună. Președintele ales Trump și-a exprimat susținerea puternică pentru NATO, pentru angajamentele SUA pentru securitatea Europei, pentru garanțiile de securitate și a cerut de asemenea o creștere a cheltuielilor de apărare în Europa, pentru că avem nevoie de o împărțire mai echilibrată a poverii financiare în cadrul Alianței și în acest context apreciez mult creșterea cheltuielilor de apărare ale României și faptul că România va atinge curând limita de 2% din PIB pentru apărare. Deci a fost o conversație foarte bună. Chestiunea legată de adjunctul meu nu a fost deloc menționată în cadrul acestei conversații, dar nu au fost cereri din partea echipei care asigură tranziția (echipa lui D. Trump - n.r.) legate de adjunctul meu și ea are susținerea mea completă, face o treabă bună. În plus, ea nu a fost numită de o anume țară, a fost numită de mine ca adjunct al meu, pe baza meritelor și în funcție de competențe și are susținerea și încrederea mea deplină.”, a mai spus Jens Stoltenberg.

Citește AICI întregul interviu