O situație destul de dficilă pentru producătorii români de carne de porc a fost adusă în prim plan de dr. Mary-Eugenia Pană, președintele Asociației Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din România, conform agrointel.ro.

Aceasta trage un semnal de alarmă în privința prețului la care a ajuns carnea de porc la poarta fermierilor, care s-a prăbușit în ultima săptămână, însă pe raftul magazinelor acesta a rămas neschimbat.

”Prețul de vânzare la poarta fermei a atins, săptămâna aceasta, pragul de 3,5 lei/kg, in timp ce prețul de producție al unui kilogram de carne de porc este de aproximativ 6lei/kg! Este cel mai mic preț de vânzare al porcului în viu din ultimii cinci ani, in timp ce prețul la raft al cărnii de porc a rămas neschimbat!”, trage semnalul de alarmă președinta ACEBOP România.

Dr. Pană a făcut o comparație cu ceea ce se întâmplă în Franța, acolo unde prețul unui kilogram de carne de porc astăzi, la poarta fermierului francez este echivalentul a aproximativ 6 lei.

”În plus, Franța poate vinde porc viu către alte state membre, pe când România nu are acest drept. Vânzarea porcilor vii din ferme a devenit o mare problemă mai ales în contextul ultimelor 60 de zile, când piața a fost efectiv invadată de carne provenită din Polonia, Ungaria, Germania”, spune lidera ACEBOP.

Criza declanșată de embargoul rus la carnea provenită din Uniunea Europeană face ca previziunile pentru prima parte a anului 2016 să fie sumbre, aruncând fermierul român ”într-un marasm economic și existențial fără precedent”.

”Toate statele membre produc carne de porc. Piața rusă fiind inchisă, există un război al vânzărilor in care fiecare stat luptă cu armele pe care le are. Noi ne punem intrebarea: România are arme pentru acest război? Cum este protejat fermierul roman față de invazia de carne din statele membre? Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din România solicită repoziționarea marilor retaileri față de prețul foarte mic al porcului la poarta fermei și monitorizarea urgentă de către Autoritatea de Concurență a situației prezentate, care aduce atingere fermierului și consumatorului român. Să aplicăm exemplul Franței, stat al cărui Guvern s-a aliat cu asociațiile și producătorii naționali, găsind pârghiile legale pentru limitarea și chiar interzicerea în supermarketuri a comercializării produselor alimentare cu origine străină”, este apelul ACEBOP România.