ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Plenul Senatului a adoptat, cu 97 de voturi ”pentru”, o abținere și 4 voturi împotrivă, propunerea legislativă semnată de doi senatori și un deputat PNL, care prevede mărirea concediului paternal la 15 zile lucrătoare, dacă tații au urmat cu curs de puericultură, față de 5 zile cât sunt acordate în momentul de față, informează News.ro.

Inițiativa legislativă este semnată de senatorii PNL Dragoș Luchian și Marius Nicoară și deputatul Ștefan Băișanu. Potrivit propunerii legislative, dacă tatăl a obținut atestatul de absolvire a cursului de puericultură, durata concediului paternal se majorează la 15 zile lucrătoare.

Raportul comisiei de muncă a fost de admitere, cu un amendament, în care senatorii au eliminat din proiect un alineat care prevedea că tatăl poate beneficia de concediul paternal pentru primii doi nou născuți sau pentru primele două sarcini ale mamei. Senatorii au explicat abrogarea acestei prevederi, pentru că, prin dispozițiile sale, crea discriminare între copiii aceluiași tată.

Guvernul și Consiliul Legislativ au dat un aviz favorabil propunerii legislative, în timp ce comisia de drepturile omului a elaborat un aviz de respingere. Propunerea legislativă va merge la Camera Deputaților, în calitate de for decizional.

Legea 210/1999 privind concediul paternal prevede, în prezent, că  tatăl copilului nou-născut are dreptul la un concediu paternal de 5 zile lucrătoare.