ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Senatorii au respins marți proiectul de lege ca România să renunțe la ora de vară, așa cum au propus mai mulți parlamentari români după ce și la nivel european a fost luată în considerare ideea.

Ministerul Sănătății arătase că o astfel de măsură este chiar binevenită, având în vedere că trecerea la ora oficială de vară presupune un efort din partea organismului, dar în cele din urmă Guvernul s-a opus adoptării inițiativei legislative. 

Românii trec în fiecare an la ora oficială de vară în ultima duminică a lunii martie. Această trecere a avut loc anul acesta la 25 martie, când ceasurile au fost date înainte cu o oră, ziua respectivă fiiind cea mai scurtă din an. Din 25 martie până în 30 octombrie, perioada orei de vară, diferența dintre ora oficială a României și Timpul Universal (GMT) va fi de trei ore.

Ora de vară a fost introdusă prima dată în 1916, după Primul Război Mondial. Germania și Austro-Ungaria au introdus primele ora de vară pentru a economisi din rezervele de cărbune. În România a fost introdusă pentru prima dată în 1917, dar din 1943 s-a renunțat la această practică, pentru a se reveni abia în 1979. În prezent, ora de vară este aplicată în fiecare an prin darea ceasurilor cu o oră înainte în ultima duminică din martie și revenirea la ora normală în ultima duminică din octombrie.