ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sergiu Moroianu, cercetător la Institutul de Matematică din cadrul Academiei Române (IMAR), și-a exprimat recent, pe pagina sa de Facebook, opinia despre amânarea continuă a referendumului pentru căsătorie cerut de trei milioane de români. 

Redăm textul integral al postării sale.

„Dreptul la referendum este crucial pentru exprimarea suveranității poporului român (art. 2 din Constituție). Popoarele libere își exercită plenar acest drept: în Elveția au avut loc 20 de referendumuri naționale în ultimii doi ani, din care unele la inițiativă populară. 

În întreaga istorie a României nu au existat decât 9 referendumuri, toate la inițiativa guvernului. Unele dintre ele au fost aprobate dar nu au fost niciodată puse în aplicare (reducerea numărului de parlamentari, 2007). Altele au conținut întrebări al căror răspuns era decis dinainte (referendumul ceaușist din 1988 pentru reducerea cheltuielilor de apărare cu 5%) sau nu era compatibil cu Constituția (adoptarea parlamentului unicameral, 2007). 

Unele referendumuri au fost instrumentate pentru lupta dintre politicieni (suspendările lui Băsescu din 2007 și 2012) în timp ce altele au fost viciate (adoptarea constituției din 2003, unde votarea s-a prelungit două zile pentru a forța atingerea cvorumului). Practic, singurul referendum serios din țara noastră rămâne până azi plebiscitul constituțional din 1864 la inițiativa domnitorului A.I. Cuza, prin care s-a consfințit introducerea instituției Senatului.

Democrația noastră va rămâne o formă fără fond atâta timp cât o inițiativă populară legal formulată, constituțională și susținută de un număr uriaș de cetățeni nu se materializează, într-un interval rezonabil de timp, într-un referendum.”