Sergiu Moroianu, cercetător la Institutul de Matematică din cadrul Academiei Române (IMAR), și-a exprimat recent, pe pagina sa de Facebook, opinia despre amânarea continuă a referendumului pentru căsătorie cerut de trei milioane de români. 

Redăm textul integral al postării sale.

„Dreptul la referendum este crucial pentru exprimarea suveranității poporului român (art. 2 din Constituție). Popoarele libere își exercită plenar acest drept: în Elveția au avut loc 20 de referendumuri naționale în ultimii doi ani, din care unele la inițiativă populară. 

În întreaga istorie a României nu au existat decât 9 referendumuri, toate la inițiativa guvernului. Unele dintre ele au fost aprobate dar nu au fost niciodată puse în aplicare (reducerea numărului de parlamentari, 2007). Altele au conținut întrebări al căror răspuns era decis dinainte (referendumul ceaușist din 1988 pentru reducerea cheltuielilor de apărare cu 5%) sau nu era compatibil cu Constituția (adoptarea parlamentului unicameral, 2007). 

Unele referendumuri au fost instrumentate pentru lupta dintre politicieni (suspendările lui Băsescu din 2007 și 2012) în timp ce altele au fost viciate (adoptarea constituției din 2003, unde votarea s-a prelungit două zile pentru a forța atingerea cvorumului). Practic, singurul referendum serios din țara noastră rămâne până azi plebiscitul constituțional din 1864 la inițiativa domnitorului A.I. Cuza, prin care s-a consfințit introducerea instituției Senatului.

Democrația noastră va rămâne o formă fără fond atâta timp cât o inițiativă populară legal formulată, constituțională și susținută de un număr uriaș de cetățeni nu se materializează, într-un interval rezonabil de timp, într-un referendum.”

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews