ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Manifestările legate de hramul Sfintei Cuvioase Parascheva au început marți dimineață: moaștele ocrotitoarei spirituale a Iașului împreună cu cele ale primei femei martir a Bisericii, Sfânta Tecla, au fost așezate spre cinstire pe platoul din fața Căminului preoțesc „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”.

În ultimii ani, pelerinii din sudul țării vin în grupuri organizate în noaptea de dinaintea procesiunii de deschidere a sărbătorii.

Mii de credincioși din Voluntari au ajuns, în noaptea de luni spre marți, la Iași, cu 150 de autocare, anunță Mediafax.

Catedrala Mitropolitană era neîncăpătoare marți dimineață, când sute de persoane așteptau în rugăciune slujba oficiată de un sobor de preoți în frunte cu Calinic Botoșăneanul, arhiepiscop al Iașiului.

Racla cu moaștele Sfintei Parascheva a fost purtată pe umeri în jurul catedralei și mai apoi așezată spre închinare pe catafalcul special amenajat.

Aproximativ 6.000 de persoane așteaptă la rând să ajungă la racla cu moaștele Sfintei Parascheva și la racla cu moaștele Sfintei Mironosițe Tecla.

„În fiecare an, sărbătoarea de pe 14 octombrie este o sărbătoare a bucuriei duhovnicești, a credinței vii și mărturisitoare și o dovadă a dragostei poporului român pentru sfinții și Biserica lui Dumnezeu.

Această zi și cele premergătoare marii sărbători oferă lecții de viață, prin credința, nădejdea și răbdarea mulțimii mari de pelerini, veniți din toate colțurile țării dar și din afara granițelor ei, ca să o cinstească pe sfânta ocrotitoare a Moldovei”, a transmis Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Iașilor.

Dintre evenimentele principale ce urmează la Iași amintim Pelerinajul „Calea Sfinților”. Procesiunea cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva și ale Sfintei  Mucenițe Tecla va avea loc joi seara, pe traseul  Strada I. C. Brătianu – Strada Cuza Vodă, Strada Armeană – Biserica „Sfântul Sava cel Sfințit” – Strada Costache Negri – Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi” – Catedrala Mitropolitană.

În data de 14 octombrie 2017, slujba Sfintei Liturghii va fi oficiată pe o scenă amplasată pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, situată în dreptul altarului Catedralei Mitropolitane.