ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-au întrunit joi, 14 ianuarie 2015, în ședință de lucru la Reședința Patriarhală și au anunțat că susțin inițiativa cetățenească de modificare a Constituției a Coaliției pentru familie.
 
 
Iată hotărârile luate de Sfântul Sinod:

1. A încredințat mandatul său Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru susținerea poziției Bisericii Ortodoxe Române la Sinaxa Întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe, care va avea loc între 22 și 28 ianuarie 2016 la Centrul de conferințe al Patriarhiei Ecumenice de la Chambésy (lângă Geneva, Elveția). Scopul acestei sinaxe este de a evalua și valida textele propuse spre aprobare la viitoarea întrunire a Sfântului și Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe, anunțată pentru luna iunie 2016, în preajma sărbătorii Rusaliilor.

2. A reînnoit apelul de ajutorare a comunităților parohiale cu venituri reduse, în special din mediul rural, de către parohiile cu posibilități financiare mai mari, precum și de identificarea unor noi modalități și mijloace de întrajutorare frățească.

3. A solicitat eparhiilor să examineze impactul pe care îl au noile reglementări privind sprijinul acordat de stat cultelor recunoscute din România asupra activităților edilitare și social filantropice ale Bisericii.

4. A luat act cu apreciere de inițiativa cetățenească a Coaliției pentru familie pentru amendarea articolului 48 din Constituția României în sensul precizării că familia este constituită prin căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie.
 
Această inițiativă a mirenilor aparținând mai multor culte este sprijinită de Biserica Ortodoxă Română, pentru că exprimă învățătura acesteia despre familie, precum și poziția sa constantă din punct de vedere juridic.

„Acest sinod a fost convocat pentru ca să fie informați membrii Sfântului Sinod despre evenimentul următor care va avea loc între 21 și 28 ianuarie la Chambésy, lângă Geneva, la Centrul de conferințe al Patriarhiei Ecumenice, și anume Sinaxa Întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe. Această Sinaxă are ca scop evaluarea și validarea textelor care trebuie trimise spre dezbatere și aprobare la viitorul Sinod Panortodox din luna iunie din acest an, în preajma sărbătorii Rusaliilor. Această lucrare de evaluare și validare este deosebit de importantă și de aceea este nevoie ca Sfântul Sinod să acorde mandat delegației Bisericii noastre pentru a o reprezenta acolo și pentru a contribui la buna desfășurare a lucrărilor”, a spus Patriarhul României.
 
„Este nevoie de o mai multă intensificare a vieții spirituale, de coresponsabilitate și cooperare între cler, credincioși și mireni într-o societate secularizată, din ce în ce mai ostilă Bisericii. Avem nevoie de mai multă rugăciune și mai multă acțiune comună și, în același timp, trebuie să ne împlinim misiunea noastră de a binevesti Evanghelia lui Hristos, de a mărturisi credința în Hristos și de a transmite generațiilor prezente și viitoare această lumină a iubirii Preasfintei Treimi pentru întreaga umanitate”, a spus Patriarhul Daniel, potrivit basilica.ro.
 
La finalul lunii noiembrie, în Monitorul Oficial a fost publicat proiectul de lege prin care se propune  modificarea  actualului art. 48, alin. 1, al legii supreme a statului cu formularea următoare: „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor”. Campania este organizată de Coaliția pentru Familie, o structură civică formată din zeci de asociații ce promovează valorile familiei. 

Pentru a putea fi depus în Parlamentul României, proiectul de lege are nevoie de susținerea a 500.000 de cetățeni, ale căror semnături au  început deja să fie strânse. Pentru a afla cine sunt inițiatorii proiectului și pentru a semna în sprijinul acestei măsuri, faceți click aici.

Recent, Slovenia a decis, prin referendum, respingerea căsătoriilor între persoane de același sex, după ce Parlamentul adoptase o lege în acest sens. Un număr de 13  state europene nu permit căsătoria între persoane de același sex.