ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Joi, 24 mai, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe s-a reunit în ședință de lucru, sub președinția PF Daniel, Patriarhul României. 

Pe lângă alegerea unor noi episcopi în Basarabia, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a mai luat câteva hotărâri foarte importante.

Dintre acestea, se remarcă reiterarea opoziției Bisericii la legalizarea parteneriatelor civile.

„A fost reiterată poziția Bisericii Ortodoxe Române privind legalizarea parteneriatelor civile, având în vedere faptul că aceasta va conduce la încurajarea și legalizarea concubinajului, precum și la deresponsabilizarea partenerilor de viață, în detrimentul interesului major al copiilor. Respingerea parteneriatelor civile este și poziția tuturor Bisericilor Ortodoxe, exprimată la Sfântul și Marele Sinod din Creta din anul 2016”, se afirmă în comunicatul Sfântului Sinod, publicat pe siteul Basilica.ro.

Poziția Bisericii vine după ce în ultimele luni a existat o avalanșă de propuneri legislative de legalizarea a parteneriatului civil, inclusiv între persoane de același sex. După cum ActiveNews a informat, există pe agenda Parlamentului nu mai puțin de trei astfel de propuneri. Însuși președintele PSD, Liviu Dragnea, a anunțat că partidul său va vota pentru o astfel de inițiativă.

La începutul lunii mai, purtătorul de cuvânt al Bisericii afirmase că „Parteneriatul civil, în legătură cu persoanele heterosexuale, nu-și are nicio rațiune de existență, pentru că există deja o instituție numită căsătorie, care nu împovărează pe nimeni, în care faci pasul dacă dorești, dacă iubești persoana respectivă, și o alternativă paralelă la căsătorie numită parteneriat civil e lovită de nulitate, inclusiv în existența ei”.

De asemenea, tot în ședința de joi, Sfântul Sinod a stabilit că înscrierea în calendarul Bisericii Ortodoxe Române în ziua de 9 iulie a cinstirii Sfintei Icoane a Maicii Domnului – „Îndrumătoarea” de la Mânăstirea Neamț, începând cu anul 2019. 


Nu în ultimul rând, a fost aprobat calendarul bisericesc pentru anul 2019, astfel încât Sfintele Paști se vor sărbători în ziua de 28 aprilie.