ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Duminică, 26 iunie, s-a încheiat Sinodul Panortodox convocat în insula Creta, întâlnire la care au luat parte majoritatea Bisericilor Ortodoxe locale.

La finalul lucrărilor s-a dat publicității Enciclica Sinodului, practic un fel de sinteză a deciziilor ce decurg din hotărârile episcopilor prezenți la întâlnirea din Creta.

În document, ce a fost publicat până acum în engleză pe siteul Mănăstirii Petru-Vodă, se afirmă în primul rând că Biserica Ortodoxă este "continuatoarea autentică a Bisericii celei Una, Apostolică și Catolică (universală -n.n.), așa cum este mărturisită în Simbolul de Credință (Crezul) și cum este confirmată de învățăturile Sfinților Părinți ai Bisericii".
 

De asemenea, Biserica Ortodoxă a recunoscut Sinoadele convocate de Sfântul Fotie cel Mare și Sfântul Grigorie Palama, dar și cele ulterioare.

Biserica Ortodoxă consideră uniunea dintre un bărbat și o femeie ca o "mare taină...a lui Hristos și a Bisericii".

O secțiune aparte îi este dedicată dezvoltării științei și tehnologie. Biserica Ortodoxă consideră că pe lângă beneficiile evidente, omul este confruntat cu "pericolul manipulării libertății umane, cu folosirea omului ca pe un simplu mijloc, dar și pierderea tradițiilor precum și distrugerea mediului înconjurător".

În ceea ce privește dezvoltările Biologiei, Geneticii și Neuropsihologiei, Biserica afirmă că "omul este în pericol de a fi transformat într-o mașinărie biologică, o simplă element social impersonal sau într-un mecanism mecanic al gândirii controlate".

În opoziție cu fenomenul globalizării, căreia i se opune, dar și în contra naționalismului extremist, Biserica Ortodoxă "propune protecția identității popoarelor și întărirea identității locale".  De asemenea, Biserica se opune principiului "autonomiei economiei" sau a "economismului", care urmărește transformarea economiei din mijloc în scop.

În ceea ce privește dialogul cu alți creștini, Biserica Ortodoxă afirmă că va continua, dar că "asta nu înseamnă și nu va însemna vreun compromis în materie de credință".

Textul integral al Enciclicei și o traducere parțială se găsesc pe siteul Mănăstirii Petru Vodă.