ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Traficanți de arme din România le vând arme obținute din Ucraina tuturor celor care doresc, inclusiv teroriștilor, arată o anchetă realizată de Sky News. În urma dufuzării materialului, DIICOT verifică informațiile prezentate în reportajul Sky News.

După luni de negocieri cu o bandă din România, echipa Sky News a fost trimisă într-o zonă izolată a țării, pentru a se întâlni cu reprezentanți ai traficanților, care să arate ce pot oferi.

„Nu există nici un subterfugiu. Știau că suntem o organizație de presă care vrea să ilustreze că obținerea unei arme este relativ ușoară și credeau că le vom cumpăra (…). Ideea este că nu le pasă cine suntem, atât timp cât eram dispuși să plătim. Pe parcursul întâlnirii, au spus clar că vor vinde oricui: spărgător de bănci, criminal în masă sau terorist, nu făcea nicio distincție”, scrie Sky News.

Din munții din Balcani până în zonele enorme împădurite din estul Europei, bande de traficanți au acces la milioane de arme ascunse în perioada comunistă sau disponibile în zonele învecinate regiunilor de conflict, precum Ucraina, scrie News.ro.

Jurnaliștii s-au întâlnit cu traficanții pe o șosea, după care i-au urmat într-o pădure unde nu era semnal de la telefon, înainte de a opri pe o pajiște.

Doi bărbați le-au cerut apoi jurnaliștilor să coboare, i-au percheziționat, le-au verificat echipamentele și le-au încuiat telefoanele mobile în mașină, luându-le cheia.

Au deschis apoi portbagajul lor, arătându-le ce tipuri de arme au de vânzare. Membrii bandei le-au dat apoi asigurări reporterilor că pot oferi mii de astfel de arme, dar și muniție pentru ele. „Le aducem din Ucraina cu muniție, oricâtă vreți”, a spus unul dintre ei.

Traficanții au spus că armele sunt aduse mai întâi în România, de unde o altă bandă le preia și le trimite în vestul Europei și în Orientul Mijlociu. Destinația principală este, însă, Occidentul.

Printre armele disponibile se aflau o pușcă cu lunetă, în valoare de 3.000 de euro, o pușcă de armă austriacă Steyr, puști semiautomate, puști de vânătoare și pistoale.

La loc de cinste stătea un AK-47, care costa 1.700 de euro, cea mai bine vândută în Europa, în special în ultimii doi ani, au explicat traficanții.

Bărbații au spus că se ocupă numai de arme de foc, dar au legături strânse cu o altă bandă care se ocupe de armament greu. Grenade, grenade propulsate de rachete și mine.

Când au aflat, însă, că jurnaliștii nu vor cumpăra, traficanții au decis să plece. Au cerut echipei Sky News să mai aștepte 20 de minute înainte de a pleca, la rândul său. „Dacă mai veniți, trebuie să cumpărați”, a spus unul dintre traficanți la plecare.

La Londra, jurnaliștii Sky News au arătat filmările lor la o întâlnire cu ofițeri ai Agenției Națională împotriva Crimelor (NCA). Aceștia au confirmat că tipurile de arme, zona unde a avut loc întâlnirea cu traficanții și prețurile discutate corespund informațiilor lor.

„Armele sunt obținute adesea în apropiere de zone de conflict, precum Ucraina, acolo unde a avut loc întâlnirea voastră. Trebuie să subliniez că Marea Britanie este, de departe, cel mai sigur loc din Europa când vine vorba de atacuri cu astfel de arme. Dar trebuie să fim vigilenți, trebuie să facem mai mult”, a declarat directorul serviciului de combatere a crimei organizate din cadrul NCA, Ian Cruxton.