În psihologie există un sindrom numit Stockholm care descrie comportamentul unei victime răpite sau captive care, în timp, începe să își simpatizeze răpitorul. Cam așa se poate spune și despre ceea ce se întâmplă în parcul Cișmigiu.

În mijlocul parcului, la capătul celor două alei centrale, se află un monument în forma de carte dedicat aviatorilor americani doborâți în România în 1944, în timpul bombardamentelor ce au început pe 4 aprilie și care s-au soldat cu mii de morți, doar în prima zi murind 2942 de bucureșteni. Monumentul a fost inaugurat în anul 2002.

Morții bucureștenilor au fost îngropați într-o margine a Cimitirului Calvin, cu ceremonii amintind de funeralii naționale. Cimitirul va purta numele "4 aprilie”, dar va fi desființat în anii comunismului.
 

"Vă închipuiți, păstrând proporțiile, cum ar arăta la Londra un monument dedicat aviatorilor germani, la Hiroshima unul dedicat celor americani și la Dresda britanicilor?", se întreba istoricul Manuel Stănescu, în articolul: Bombardamentul de la 4 aprilie 1944 sau cum au devenit selectivi „bocitorii de serviciu”.

 
 
Tot în Cișmigiu, la intrarea dinspre Știrbei Vodă, se află, ferit de privirile trecătorilor, un monument ridicat în memoria subofițerilor jandarmi de la Drăgășani căzuți la datorie în timpul luptelor din zilele de 24 și 25 august 1944.

Monumentul este situat lângă zidul de susținere al malului de pământ pe care se află sediul UNESCO. Monumentul a fost ridicat în anul 2004.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews