ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sâmbătă, 20 de februarie, La Biserica "Sfinții Împărați Constantin și Elena" din Târgu Ocna,va avea loc o slujbă de pomenire a martirilor din închisorilor, informează Arhiepiscopia Romanului și Bacăului pe siteul său oficial.

Slujba va fi organizată din inițiativa și cu binecuvântarea  IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, arată sursa citată.

"Momentul de aducere aminte este prilejuit de împlinirea, la 18 februarie 2016, a 64 de ani de la trecerea la cele veșnice - în Penitenciarul din Târgu Ocna - a lui Valeriu Gafencu, unul dintre cei mai cunoscuți martiri din perioada prigoanei comuniste. Valeriu Gafencu,alături de alți foști deținuți politici care au murit în timpul detenției în Penitenciarul Spital de la Târgu Ocna, a fost înmormântat în cimitirul din curtea Bisericii "Sfinții Împărați Constantin și Elena", motiv pentru care aici a fost ridicată o troiță în memoria eroilor și martirilor din închisorile comuniste", notează siteul epr.ro.
 
Valeriu Gafencu a fost contestat de Institutul "Elie Wiesel", pe motiv de apartenență la Mișcarea Legionară sau pentru că ar fi fost condamnate de "Tribunalele Poporului" instituite de comuniști. Institutul condus de Alexandru Florian susține că Gafencu, Mircea Vulcănescu și alții, nu ar trebui comemorați sau onorați în niciun fel, pentru că ar fi "fasciști". Lui Valeriu Gafencu i-a fost retras, temporar, titlul de cetățean de onoare al orașului Târgu Ocna acordat post-mortem ca urmare a unei plângeri a Institutului "Elie Wiesel", dar instanța de judecată a dat câștig de cauză celor care i-au acordat acest titlu onorific.