ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un sobor de nouă preoți și un cor de dascăli au ținut, luni, o slujbă de pomenire pentru cei care au decedat, în urmă cu doi ani, în incendiul de la Colectiv, în fața a zeci de persoane care au venit pentru a aprinde lumânări și pentru a se ruga.

„Este o slujbă în memoria tuturor. Tragedia cea mai mare este că au fost numai tineri, adică viitorul de mâine al țării. Marea majoritatea a lor a fost de intelectuali, dar nu asta este problema, ci modul în care au murit și suferința grea pe care au lăsat-o în urmă. Este o suferință care pe toți ne-a marcat și nu putem să fim indiferenți față de această tragedie, care ne-a sensibilizat pe toți. Dumnezeu să îi ierte și să fie în memoria noastră, a tuturor, veșnic vii”, a spus, în piața din fața fostei Fabrici Pionierul, Arhimandritul Ciprian Grădinaru.

Nouă preoți și un cor de dascăli au ținut o slujbă de pomenire în fața clubului Colectiv pentru cei 64 de tineri, care și-au pierdut viața din cauza incendiului. Zeci de persoane au participat la slujbă, s-au rugat și au aprins lumânări. Printre cei prezenți au fost și rude ale victimelor.

„De când am pierdut-o pe Ioana, viața a fost un calvar. M-am rugat la Dumnezeu să mă ia și pe mine. Pentru noi, Ioana a însemnat totul. A fost lumina bătrâneții noastre de care nu am avut parte pentru că s-a stins la 18 ani. Acum un an, am venit aici pentru că am vrut să particip la investigații, dar nu m-au lăsat. O polițistă mi-a spus să mă duc pe strada cealaltă și o să mă lămuresc. M-am dus și am văzut geamurile pentru aerisire, care erau acoperite, topite. Vă dați seama ce temperatură a fost acolo?”, a mărturisit Vasile Hrisco, bunicul unei victime decedate în Colectiv.

Cei mai mulți oameni prezenți la slujbă nu îi cunoșteau pe cei ce au fost victimeale incendiului, dar, spun ei, au venit în semn de respect pentru cei 64 de tineri.

„Am o nepoată de 20 de ani, de vârstă cu mulți dintre cei care au murit aici și stau și mă pun în locul părinților și bunicilor lor, nici nu vreau să mă gândesc dacă aș fi trăit o asfel de suferință. Este îngrozitor să vezi că autoritățile nu au făcut nimic și că doar noi, prin rugăciunile noastre putem să le arătăm că nu i-am uitat”, a explicat Maria, o bătrână de 60 de ani.

În urma incendiului de la Clubul „Colectiv”, din 30 noiembrie 2015, 64 de tineri și-au pierdut viața, unul s-a sinucis, iar alți 146 au fost răniți.