ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Conform unui sondaj realizat recent de BCS în București, 71,4% dintre votanții Partidului România Unită (PRU) au o părere bună despre Remus Cernea. Deși PRU s-a declarat public împotriva paradelor gay și a căsătoriilor între homosexuali, în vreme ce Remus Cernea e un cunoscut promotor al acestora.

Ȋnsă această situație inedită nu e singulară. 34,8% din electoratul formațiunii Alianța Noastră România (ANR) are o părere bună despre Clotilde Armand, deși vicepreședintele USR a devenit cetățean român abia din luna octombrie a anul trecut, iar discursul ANR este unul profund patriotic, pentru apărarea valorilor naționale. „I-a convins cu un tip de discurs care este ieșit din tiparul discursurilor partidelor mari, PNL și PSD. Există o reacție atât de mare împotriva acestor două partide! Pentru că, dacă vă uitați la numărul absenteiștilor, mai mult de jumătate din oamenii din București nu vor să se ducă la vot”, explică sociologul Bruno Ștefan, președintele BCS, conf. dr. la Universitatea Politehnică din București.

Celor care nu vorbesc, ci doar „vor să facă, lumea nu le acordă credit”    

Cât de atent mai este electoratul la fondul mesajului politic și cât la formă? Oamenii apreciază ceea ce ai făcut cu adevărat sau doar ceea ce spui, adică ceea ce promiți că vei face? „Suntem în București, unde toți au nevoie să le promiți, nu suntem în Ardeal, unde contează faptele mai mult”, spune Bruno Ștefan. „Eu am făcut peste 500 de sondaje de-a lungul anilor și măsor Bucureștiul, de 28 de ani mereu în sondajele mele, și văd că aici țin acei lideri care au plăcerea asta, de a vorbi, de a promite, de a acuza, de a da iluzii... De a vinde iluzii! Și pe ceilalți, care nu vor asta, care vor să facă, lumea nu-i vede. Ȋi vede, dar nu le acordă credit, pentru că vorba în București contează mai mult decât fapta.”



Dintre liderii PSD, de cea mai mare popularitate în Capitală se bucură Gabriela Firea (59,8% din electorat are o părere bună și foarte bună despre ea), urmată de Victor Ponta (41,4%) și apoi de Liviu Dragnea (32,4%). Fapt surprinzător, Gabriela Firea este creditată de 52,1% din electoratul PNL, dar și de 32,8% dintre bucureștenii care ar vota USR la următoarele alegeri. „Este un fenomen apropiat de Ion Iliescu, pentru că și pentru Ion Iliescu alegătorii de dreapta aveau, în trecut, o simpatie destul de mare”, mărturisește Bruno Ștefan. „Mă miram și eu când vedeam asta și spuneam că nu sunt de dreapta alegătorii aceia. Dar sunt, pentru că Firea n-are un discurs extremist. Și, mai mult decât atât, s-a pus pe ceva care e fundamental rezultat din acest sondaj: credința în Dumnezeu. Cât de mult contează pentru oameni să le fie apărată credința? Enorm de mult! Și Firea a zis: iată, vom da bani la Catedrala Mântuirii Neamului. Știți cât de mulți bucureșteni își doresc lucrul ăsta? (...) Și Firea s-a suit bine pe subiectul respectiv. Ține. Ține nu doar la bătrâni, care sunt apropiați de biserică mai mult decât cei tineri. Ține și la tineri, pentru că ei știu că biserica este o ancoră, chiar dacă nu se duc la ea prea des, este ceva din sistemul lor de valori, îi simt rădăcina.”      

Conform sondajului realizat de BCS, și Klaus Iohannis, dar și Dacian Cioloș au scăzut în sondaje, la nivelul Capitalei. „Este mică încrederea în ei. Părerea despre modul în care ei gestionează treburile țării. Problema este doar de slabă comunicare. De ce a câștigat Băsescu atâta vreme, ieșind mereu și vorbind cu publicul? Și nu conta neapărat că făcea ceva. Vorbea! S-a săturat lumea sau pare că ține de un trecut, deși el încearcă să reintre în cărți și oricum obține și în sondajul acesta un scor mare (n.r. – 29,1% dintre bucureșteni au o părere bună și foarte bună despre Traian Băsescu). Dar el a obișnuit cumva publicul, și la fel își obișnuise și Victor Ponta proprii alegători. De aceea ține. Trebuie liderul care toată ziua e pe micul ecran, promite, acuză, îi mai dă o scatoalcă altuia, așa s-a obișnuit scena politică dâmbovițeană. Este un pattern pe care unii cred că-l pot schimba. Nu-l poți schimba! Iohannis a crezut că el poate schimba România și populația Bucureștiului măcar. Populația Bucureștiului spune: știi ce, stai în tăcerea ta!”.

„ANR poate să strice toate jocurile politice în ecuația viitoare”

Ȋntrebat ce părere are despre liderul ANR, Marian Munteanu, 69,2% din electoratul USR, dar și 60,5% din cel al PMP a răspuns „nu știu/nu-l cunosc”. „Marian Munteanu este venit dintr-un trecut acuma, a fost absent în ultimii ani”, explică Bruno Ștefan.

Cei mai mulți dintre bucureștenii intervievați în sondajul BCS sunt însă întru totul de acord cu propunerile făcute de Marian Munteanu. Astfel, 92,9% susțin recuperarea proprietăților privatizate sau retrocedate fraudulos și pedepsirea celor vinovați. 90,6% sunt de acord cu susținerea capitalului și a întreprinderilor românești. 89,7% sunt pentru industrializarea României, dar și pentru apărarea drepturilor milioanelor de români plecați la lucru în străinătate. 77,7% susțin interzicerea propagandei anti-românești, iar 76,4% - a căsătoriilor homosexuale și a adopției de copii de către aceștia. 74,8% dintre bucureșteni sunt pentru apărarea Bisericii Ortodoxe Române și a celorlalte culte creștine, iar 70,4% vor interzicerea migrațiilor străine în România.

Deși trei sferturi din electoratul Capitalei aprobă programul politic al ANR, intențiile de vot ale oamenilor se îndreaptă îndeosebi către marile partide. Și către acei lideri politici care apar la tv și vorbesc, cu toate că au tot demonstrat că nu fac ceea ce spun. „Marian Munteanu a avut apariții puține, față de ceilalți lideri politici, și de aceea vocea lui nu s-a făcut auzită suficient de mult. El trebuie să se suie pe aceste teme și să comunice foarte des. Are acum munca de organizare a partidului, una de dedesubt, care nu se vede atât de către alegători, dar numai puse întrebările în sondaj mi-au arătat că, dacă alegătorii ar cunoaște că el se suie pe aceste teme, și-ar dubla intenția de vot. Este o creștere pe care celelalte partide nu o au, atât de mare. Populația, în parte, este deschisă pentru acest partid. Și e o parte semnificativă, poate să fie cea care va da guvernul viitor. Pentru că aici se joacă de fapt destinul României. Va fi un guvern PNL – PSD, va fi un guvern PSD cu ALDE, va fi un guvern PNL cu ANR sau cu altceva? ANR poate să strice toate jocurile politice în ecuația viitoare, în funcție de cum aleargă pe acest culoar, în așa fel încât să atragă cât mai mult bazin electoral. Culoarul este foarte mare, cu oameni care stau și privesc cu interes.”  

Conform sondajului realizat de BCS în București, în perioada 2 - 14 septembrie 2016, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare anticipate, 52,2% din electorat nu s-ar prezenta la vot sau nu ar fi decis pe cine să pună ștampila. Ȋn aceste condiții, PSD ar câștiga 48,5% din voturi, PNL - 14,8%, USR - 13,1%, PMP - 7,8%, ALDE - 7,3%, ANR - 4,7%, PRU - 1,4%.