ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Aproximativ 500 de salariați de la trei companii din județul Vâlcea (Ciech Sodă România, Exploatarea Minieră Râmnicu Vâlcea și CET Govora SA) au reluat, miercuri, pentru a patra zi în această lună, protestele în speranța salvării locurilor de muncă de pe Platforma Chimică a municipiului reședință, informează Agerpres

Protestatarii au plecat în marș de la intrarea din partea de sud a orașului, oprindu-se în fața Consiliului Județean și a Prefecturii Vâlcea, unde au cerut demisia autorităților, considerate incapabile să ia măsurile necesare preîntâmpinării opriririi producției, începând cu 18 septembrie, la fabrica de sodă din Râmnic, singura de acest fel din țară.

Manifestanții, nemulțumiți că nici președintele Consiliului Județean și nici prefectul nu au fost găsiți la serviciu pentru a discuta revendicările lor, și-au vărsat furia pe subprefectul Aurora Gherghina, care a acceptat să participe la dialog. Oamenii i-au reproșat că autoritățile nu au intervenit pentru păstrarea locurilor de muncă pe Platforma Chimică, deși situația critică era cunoscută încă din primăvară. Unii dintre protestatari au solicitat ca premierul Viorica Dăncilă să vină la Râmnicu Vâlcea să ia act de situație.

„Nu aveți nicio soluție!”, „Ați venit aici să ne aburiți!”, „Terminați cu poveștile!”, „Dacă nu se poate rezolva, dați-vă demisia și lăsați să vină alții!”, „Nu vă mai bateți joc de noi!” - sunt doar câteva dintre replicile strigate de protestatari la întâlnirea cu subprefectul de Vâlcea, care le-a răspuns că nu poate discuta cu ei în aceste condiții și s-a retras în sediul Prefecturii.

Liderii de sindicat au atras atenția că singura lor revendicare este salvarea locurilor de muncă. În speranța că apelul lor va fi auzit, muncitorii vor continua protestele până la sfârșitul săptămânii. 

„Noi nu am vrut să cerșim, am vrut să muncim, dar nu se mai poate. Locurile de muncă de la Ciech Sodă România au fost desființate. Am spus de acum șase luni, am repetat-o și în zilele de 10, 11 și 12 septembrie, că avem o singură revendicare: locurile de muncă să ni le păstrăm. Așa chinuite cum sunt ele, vrem să le păstrăm și vrem ca autoritățile județului să contribuie de-adevăratelea la salvarea lor”, a declarat președintele sindicatului „Sodistul”, Adrian Mugioiu.

Pe 18 septembrie, compania poloneză Ciech Sodă România a oprit producția în fabrica de la Râmnicu Vâlcea, pe motiv că prețul la aburul industrial cerut de singurul furnizor, CET Govora, a fost majorat constant în ultima perioadă, ajungând la 135%, comparativ cu anul trecut. Aproximativ jumătate dintre cei peste 600 de angajați ai fostei uzine comuniste de sodă, preluate de un operator privat, au acceptat deja oferta firmei de a pleca voluntar, fiind motivați de un „pachet compensatoriu cuprinzător”, potrivit unui comunicat al Ciech Group

Compania stărină care deține patru fabrici de sodă în trei state membre U.E. se plânge că furnizorul local de abur industrial a operat majorări substanțiale de preț, încălcând înțelegerile în vigoare. „CET Govora a denunțat în mod unilateral, în 18 iunie, contractul pentru livrarea aburului industrial către CIECH Soda România. Asta în condițiile în care prețul actual abia fusese stabilit pe 1 aprilie și trebuia să fie valabil până la 31 decembrie 2020. Conform noilor condiții, este impusă o nouă creștere a prețului aburului, a doua din acest an – cu aproape 135% mai mult față anul trecut (incluzând certificatele CO2)”, arată Ciech Group.

Potrivit Agerpres, autoritățile din județul Vâlcea au anunțat că săptămâna aceasta a avut loc o nouă rundă de negocieri între Ciech Sodă România și CET Govora, ultima ofertă făcută de furnizorul local fiind de 169 de lei/gigacalorie, cu o reducere de 55 de lei față de ultimul preț solicitat de CET, dar care nu a fost acceptat de patronatul fabricii de sodă. În urma noii oferte, oficialii celor două companii nu au anunțat încă dacă au căzut sau nu de acord.