ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mulți dintre noi avem impresia că, dacă folosim telefonul mobil și fotografiem în trafic diferite nereguli, pe care apoi le postăm pe rețelele de socializare, poliția i-ar putea pedepsi pe cei vinovați.

Nimic mai fals. Legea nu permite decât folosirea mijloacelor video omologate de poliție.

În mod normal, imaginile cu șoferi care încalcă regulile de circulație ar trebui să fie suficiente pentru suspendarea permisului auto. Pentru că scenele nu sunt filmate însă de radarul poliției, șoferul nu poate fi pedepsit, potrivit digi24.ro.

În urmă cu aproape două săptămâni, pe Autostrada Soarelui, zeci de șoferi au fost filmați când mergeau pe contrasens pe banda de urgență, în urma unui accident de circulație. Imagini au existat, dar polițiștii nu au putut pedepsi nici un șofer. Atunci, echipajele de salvare au ajuns greu la locul accidentului, pentru că mașinile au blocat calea de acces. 
 
În România, cei care încalcă legea în trafic pot fi pedepsiți doar în situații limitate.

Ce spune legea: „Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se fac direct de către polițistul rutier. Constatarea contravențiilor se poate face și cu ajutorul unor mijloace tehnice certificate sau mijloace tehnice omologate și verificate metrologic.” 

O modificare a Codului Rutier este dorită de agenți, dar până acum o formă finală nu a fost încă votată de parlamentari.