ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cărțile de identitate ale tuturor cetățenilor care trec pragul secției de votare vor fi scanate și introduse într-o bază de date electronică, informează Gândul. Autoritățile vor să evite astfel orice tentativă de fraudă.

Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal va funcționa pentru prima oară în această duminică. În fiecare secție de votare va exista un operator dotat cu o tabletă specială care înregistrează și transmite la centru datele tuturor votanților, precizează sursa citată. Aplicația poate să vadă dacă vă aflați la secția de votare la care ați fost arondați, dacă aveți 18 ani și dacă ați votat și la o altă secție.

Sistemul electronic va fi conectat și la centrul de comandă al Ministerului de Interne, astfel că orice tentativă de vot multiplu va ajunge direct în atenția poliției.

„Dacă voi încerca să mă prezint la o altă secție de votare ulterior, mă voi afla în fața unei tentative de vot ilegal și voi risca închisoarea. În momentul în care sunt semnalate electronic, echipajele mobile ale poliției se vor afla deja în drum spre secția de votare, e o chestiune de minute. Din informațiile pe care le am eu, Poliția Română are în teren în ziua alegerilor 5.000 de echipaje mobile”, a spus Marian Muhuleț, vicepreședinte AEP.

Cu ajutorul softului, Biroul Electoral Central va cunoaște în timp real care este prezența la vot și va avea primele estimări despre rezultatul alegerilor duminică, încă de la miezul nopții.