ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Dacă ar putea să aleagă, românii l-ar vota ca șef al statului pe Vlad Țepeș, arată un studiu realizat de Centrul de Studii si Cercetari Infopolitic(CSCI).

Astfel,prezentați cu variantele mai multor domnitori români din trecut, se pare că 35% dintre respondenți l-ar alege pe Vlad Țepeș în fruntea țării. Pe locul doi s-ar situa domnul Unirii Principatelor A.I. Cuza,  cu 21% din sufragii, iar pe trei s-ar găsi Sfântul Voievod Ștefan cel Mare, cu 18%.

Doar 9% l-ar alege pe Mihai Viteazul, domnul primei Uniri, iar 6% l-ar prefera pe Sfântul Constantin Brâncoveanu. Acesta ar fi la egalitate cu Decebal, vechiul rege al dacilor. Ultima personalitate din top ar fi revoluționarul gorjean Tudor Vladimirescu, cu 2% din opțiuni.
 
În ceea ce privește orientarea politică, pe principiul dreapta/stânga, clasamentul ar fi în felul următor.

Dreapta:

Vlad Țepeș - 33%
A.I.Cuza - 25%
Ștefan cel Mare - 16%
Mihai Viteazul - 8%
Constantin Brâncoveanu - 7%

Stânga

Vlad Țepeș - 40%
A.I.Cuza - 18%
Ștefan cel Mare - 21%
Mihai Viteazul 7%
Decebal -9%

În ceea ce privește votanții UDMR, situația este și mai interesantă. Aici, Vlad Țepeș ar fi "umăr la umăr" cu Ștefan cel Mare. Voievodul muntean ar avea 27% din voturile maghiarilor, în timp ce Sfântul domnitor moldovean ar primi 26%. Mihai Viteazul ar fi și el în topul încrederii maghiarilor, cu 10%, urmat de Sf. Constantin Brâncoveanu cu 7%.
Decebal ar strânge 4%. A.I.Cuza și Tudor Vladimirescu nu ar avea nici măcar un vot.


Sondajul a fost realizat pe un eșantion format din 1096 de persoane adulte, neinstuționalizate, folosind metoda CATI. Eșantionul a fost validat pe baza datelor INSSE 2009 și recensământul populației 2002. Eroare tolerată de 3.2%, la un nivel de probabilitate de 95%. Cercetarea a fost realizată între 1 și 4 februarie 2016.