Copii români sunt mai săraci de când țara noastră a aderat la Uniunea Europeană, indică un sondaj european recent, citat de Euronews.

Anul trecut, 51% dintre copiii români erau în pericol să trăiască în sărăcie, față de 50,5% în 2007, când România a intrat în EU.

România are cel mai mare risc de sărăcie în rând copiilor sub 18 ani din Uniunea Europeană, ajungând să surclaseze și Bulgaria, care a reușit o scăderea spectaculoasă de la 61% la 45,2%, raportat la aceeași perioadă de timp.

În Ungaria, Grecia, Letonia și Spania mai mult de un sfert dintre copii riscau să devină saraci în 2014.

Polonia a reușit să scadă 8.9 % la capitolul sărăciei în rândul copiilor, între anii 2007 și 2014, ajungând la 28.2%.

Țările scandinave au cea mai mică rată europeană a riscului de sărăcie a copiilor în 2014, în timp ce Ungaria, Irlanda, Malta sau Spania au avut creșteri la acest capitol în ultimii șapte ani.

Și media europeană generală s-a degradat ușor, crescând de la 26,4% în 2007 la 27,7% anul trecut. 

Cifrele au fost făcute publice după ce săptămâna trecută parlamentarii europeni au adoptat o rezoluție prin care cereau statelor membre să ia măsuri imediate pentru eliminarea riscului de sărăcie în cazul copiilor.

„Politicile de austeritate au creat această situație și e din ce în ce mai rău”, a spus europarlamentarul portughez Inês Cristina Zuber.

Cu toate acestea,europarlamentarul ceh Michaela Šojdrová a respins acest punct de vedere, susținând că este "condus de ideologie".

"Să oferi ajutor copiilor nevoiași nu poate să reprezinte o chestiune ideologică. Ar trebui să justifice măsuri precise și rezonabile care sunt în deplină concordanță cu programele și strategiile naționale", spune europarlamentarul ceh Michaela Šojdrová.

„Scopul nostru principal ar trebui să fie familia, pentru că sărăcia în cazul copiilor vine din sărăcia familiilor. Familii în care părinți au venituri mici, sunt șomeri sau singuri, sau chiar familii numeroase, prezintă un risc mai mare de sărăcia și excluziune socială”, mai adaugă europarlamentarul ceh.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews