ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Jurnalista Sorina Matei, unul dintre jurnaliștii care s-au ocupat îndeaproape de cazul Sorinei, scrie că doi ofițeri activi ai STS, militari, operativi, „s-au prezentat la Serviciul Pașapoarte Dolj și au făcut presiuni și intervenții pe funcționarii publici pentru eliberarea și ridicarea cu forța a pașaportului micuței”.

Ea spune că acești doi ofițeri au fost deja audiați de procurori, dar „nu au prezentat o explicație legală și logică pentru prezența la Serviciul Pașapoarte Dolj și pentru presiuni și intervenții făcute pe funcționari și forțarea eliberării și ridicării pașaportului fetiței”. Sorina Matei precizează că cei doi ofițeri STS, „din subordinea directorului STS, generalul locotenent inginer, Ionel Sorinel Vasilică, riscă să răspundă legal în fața Parchetul militar pentru posibile infracțiuni de serviciu și/sau corupție săvârșite de militari”.

Jurnalista se întreabă cum poate să explice cineva „logic, rațional și legal opiniei publice din România ce au căutat nu unul, ci chiar doi ofițeri STS, operativi, militari, să facă presiuni și intervenții pe funcționarii publici pentru eliberarea și ridicarea pașaportului micuței Sorina și să aterizeze chiar la Serviciul Pașapoarte Dolj pentru eliberarea degrabă a pașaportului fetiței Sorina?”.

Sorina Matei consideră că șeful STS, generalul locotent Ionel-Sorinel Vasilică, ar trebui să răspundă la întrebarea: „în ce calitate și în ce atribuție legală au fost acolo, în ce calitate și atribuții legale au făcut aceste presiuni și intervenții? Și în numele cui?”.

„Cumva privații care activează în zona pharma - biotech sunt beneficiari legali ai Serviciului de Telecomunicații Speciale, parte a sistemului național de apărare al României? În legile României nu scrie absolut nimic în acest sens.
În baza și virtutea căror legi din România, atribuții și ordine, cei 2 ofițeri activi, militari, operativi ai STS au făcut toate acestea? De când se ocupă practic și fizic STS de eliberarea pașaportului cu nereguli al unei fetițe adoptată internațional așa cum a fost adoptată? Că pare că nimeni nu își aduce aminte de nimic.
Mai pe șleau și pe românește, domnule directorul STS, generalul locotenent inginer, Ionel Sorinel Vasilică, spuneți oamenilor- ce naiba este asta? Ce caută nu 1 (unul), ci chiar 2 (doi) ofițeri operativi, militari ai STS în această situație inexplicabilă din orice punct de vedere dar, mai ales, legal?
Spuneți dvs opiniei publice, oamenilor, pe articole de lege, prevederi, atribuții, competențe, ordine, încadrări juridice și cu liniuță de la capăt pe fiecare bucată de ofițer activ, militar, STS, ce este aici, în această situație în care apar complicități și care se întinde peste toată lumea, se developează și se află totul”, a scris Matei.