ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Presa din România şi-a făcut datoria cu brio. După ce luni de zile poporul a citit zilnic articole legate de o posibilă invazie a ruşilor sau a teroriştilor, Remus Ioan Ştefureac, director general al INSCOP şi fost consilier al SRI, a realizat un sondaj de opinie din care reiese că românii vor din nou armată obligatorie.
 
58,4% din respondenţi consideră că România ar trebui să reintroducă stagiul militar obligatoriu, 31,1% cred că nu – 10,5% nu ştiu sau nu sunt de acord. Acordul cu  reintroducerea serviciului militar obligatoriu creşte odată cu vârsta. Tinerii sunt cei mai puţin dispuşi să-şi exprime acordul faţă de stagiul militar obligatoriu, în timp ce vârstnicii sunt cei mai dispuşi să susţină o asemenea perspectivă. (18-34 ani – 48% acord; 35-49 ani – 57,2% acord; 50-64 ani –64,4% acord; 65 şi peste – 67% acord), conform cifrelor publicate de Adevarul.
 
După doar opt ani de apartenenţă UE şi mai mult de zece în NATO, majoritatea românilor îşi văd propria ţară ca aparţinând Occidentului. 64,6% din populaţie consideră România mai degrabă o ţară occidentală decât una estică şi doar 20% o văd ca o ţară estică. 
 
57% din români cred că în contextul recentelor declaraţii dure ale unor oficiali ruşi faţă de mai multe state est-europene, inclusiv România, cea mai bună opţiune a ţării noastre este aceea de a îşi coordona reacţiile cu aliaţii din NATO şi UE. 23,2% cred că ar fi mai potrivit ca România să ignore declaraţiile/ ameninţările, în timp ce 8% cred că ar trebui să i se răspundă Rusiei în aceiaşi termeni.  Principalul aliat al României în faţa unei eventuale ameninţări de securitate sunt SUA (indicate de 45,9% din respondenţi), se mai spune în sondaj.
 
43,8% din români cred că America este ţara cea mai apropiată de România în prezent, asta în condiţiile în care Unchiul Sam nu intră în Top 10 investitori din România, iar pentru a ajunge la New York, de exemplu, ai nevoie de o viză care se obţine cu foarte mare greutate. Să nu uităm că din 2012 SUA nu are ambasador în România.