ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Frații Ioan și Viorel Micula, proprietarii European Food, au câștigat definitiv procesul intentat statului român la ICSID, Curtea de Arbitraj de pe lângă Banca Mondială, și trebuie să primească despăgubiri de peste 200 de milioane de euro, a declarat omul de afaceri Ioan Micula.

 "Vineri seară s-a dat la Washington decizia în cererea de annulment (acțiunea în anularea hotărârii arbitrale , n.r.) făcută de România împreună cu Comisia Europeană împotriva rezultatului în procesul de la ICSID și toate cererile României și Comisiei Europene au fost respinse. Decizia este finală, iar statul nu mare are altă cale de atac pentru anularea deciziei. (...) Decizia este executorie în toate țările care intră sub competența ICSID", a spus Ioan Micula pentru Mediafax.

Suma pe care statul trebuie să o plătească a crescut constant începând din decembrie 2013, când s-a dat decizia în acest caz, atacată ulterior de stat și Comisia Europeană. Potrivit site-ului ICSID, numărul statelor contractante și semnatare este în prezent de 160.

"Suma este foarte mare, din cauza dobânzilor care s-au acumulat în ultimii doi ani. Sunt peste două sute și ceva de milioane de euro. În fiecare zi în care nu se plătește se adună câteva zeci de mii de euro", a afirmat Ioan Micula.