ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Primăria Capitalei vrea să acorde un stimulent de 1.500 de lei fiecărei familii de tinerii care se căsătoresc, cu condiția ca cel puțin unul dintre soți să fie la prima căsătorie și cel puțin unul dintre ei să aibă domiciliul sau reședința în București, conform unui proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi a ședinței de joi a Consiliului General al Municipiului București (CGMB).

Potrivit proiectului de hotărâre, sumele vor fi acordate de Centrul de Servicii Comunitare Integrate pentru Tineri al Municipiului București (CTMB) în urma unei cereri și a unei copii a certificatului de căsătorie depuse de unul dintre soți la sediul CTMB în termen de 45 de zile calendaristice de la data căsătoriei.

Pentru primirea acestei sume, cel puțin unul dintre soți trebuie să se afle la prima căsătorie, cel puțin unul dintre soți să aibă domiciliul sau reședința în Capitală și cel puțin unul dintre ei să aibă vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani.
În cazul în care cetățenii nu îndeplinesc a treia condiție, respectiv nu au între 18 și 35 de ani, stimulentul financiar va fi acordat cu avizul primarului general, se precizează în proiect.

În expunerea de motive, municipalitatea arată că în București numărul căsătoriilor a scăzut de la an la an, iar tinerii amână tot mai mult căsătoria din lipsa unor factori care să o favorizeze și din cauza faptului că nu primesc sprijin din partea statului la întemeierea familiei.

„Conform datelor furnizate de Institului Național de Statistică, în perioada 2010-2015, vârsta media a soților la căsătorie a înregistrat o creștere semnificativă, respectiv, dacă în 2010 bărbații se căsătoreau la o vârstă medie de 32,6 ani, iar femeile la o vârstă medie de 25,8 ani, în anul 2015 vârsta medie a fost de 34,5 ani la bărbați, respectiv 31,6 ani la femei. Întemeierea unei noi familii tinere este o celulă vie pentru națiune care prelungește existența acesteia, grupa de vârstă cu cea mai mare rată a fertilității fiind de 25-29 de ani, cu valorile de 77,3, respectiv 67,8”, explică municipalitea, considerând că „tinerii trebuie sprijiniți de către stat în a-și forma familii, devenind astfel mai responsabili de la vârste timpurii”.