ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În condițiile în care situația politică și militară este din ce în ce mai tensionată în regiune, 58% dintre români ar vrea ca armata să redevină obligatorie.

În acest context, jurnalistul Cătălin Striblea reamintește că până acum 10 ani, când stagiul militar era obligatoriu, majoritatea celor recrutați se plângeau că e pierede de vreme. Acum, sondajele arată altceva, iar Striblea, citat de b1.ro, se întreabă cum își poate dori cineva pentru sine sau pentru copiii săi să piardă un an de viață.

"De ce oare își dorește cineva pentru sine sau pentru copiii săi să piardă un an de viață. Să faci altceva decât îți dorești, să pierzi o perioadă care îți poate fi ție folositoare și nu altora. Unde se creează acel mecanism care spune că o parte din viața mea sau a copilului meu ar trebui închinată altcuiva decât drumului meu?  De ce să mă pregătesc pentru ceva care nu are legătură cu meseria mea sau cu viitorul meu?”, scrie realizatorul emisiunii Ultimul cuvânt pe striblea.ro.

În România, majoritatea bărbaților au făcut armata, iar asta nu pare să ne fi ajutat prea mult în decursul anilor. 

"Vi se pare că România funcționează mai bine dacă majoritatea bărbaților săi au făcut armata? Că se fură mai puțin, că se iau mai multe decizii corecte și că lumea le dă dreptate celor drepți și buni? Suntem cumva mai civilizați, mai atenți și mai respectuoși cu valorile dacă un an de zile cineva dispune de viața noastră? Ne face asta mai patrioți? O să vorbim românește mai bine și o să ne plătim impozitele mai des? O să dăm bon fiscal și nu o să mai tăiem pădurile? Puțin probabil”, consideră Striblea.

"Sunt convins că armata reprezintă cu totul altceva decât în urmă cu 20 de ani și că este o meserie onorabilă. Și-i felicit pe toți cei care aleg această cale. Unii dintre ei m-au făcut mândru că sunt român. Dar sunt convins că armata e o meserie pentru care te pregătești, înveți și în care trebuie să fii profesionist. Și nu e o paranteză în viața cuiva. Iar dacă mai bine de jumătate dintre compatrioții mei cred că ar trebui să-și trimită copiii la oaste le recomand să bată la porțile Academiei Militare și școlilor specializate. Și să decidă astfel doar pentru viața lor”, conchide Striblea.