ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Liga Studenților (LS IAȘI) aduce în atenția cabinetului Grindeanu necesitatea investiției stategice în educație, spre rezolvarea imperioasă a unor probleme clare și de actualitate, prin măsuri sustenabile, până la îndeplinirea promisiunilor și oferirea gratuităților lansate în contextul declarațiilor politice din ultimele zile și prin planul de guvernare asumat.

Astfel, studenții ieșeni solicită Guvernului creșterea treptată a finanțării educației și cercetării, introducerea de criterii de finanțare diferențiată a universităților pe bază de performanță, deblocarea posturilor din cercetare, respectarea prevederilor legale în ceea ce privește reducerile la transport și accesul la manifestații culturale și sportive pentru elevi și studenți, menținerea unui standard înalt al integrității academice și dezvoltarea colaborării cu Ministerul Educației din Republica Moldova.

1. Finanțarea educației și a cercetării - Creșterea treptată a finanțării în vederea atingerii procentului de 6% din PIB pentru educație și 1% pentru cercetare, asigurându-se creșterea finanțării de bază cu cel puțin 15%, a subvenției cămine-cantine, a fondului de burse, a subvențiilor pentru transport și a fondurilor de investiții. În plus, Liga Studenților solicită introducerea unor criterii de finanțare diferențiată a universităților, pe bază de performanță și calitate. De asemenea, solicităm deblocarea posturilor din cercetare, creșterea bugetului Academiei Române și a fondurilor alocate bibliotecilor centrale universitare, precum și crearea unor programe sustenabile care să combată fenomenul abandonului școlar din mediul preuniversitar.

2. Transport - Eliminarea carnetelor de cupoane pentru CFR, acordarea reducerii de 50% pentru elevi și studenți pentru toate titlurile de călătorie (inclusiv clasa I-a, vagon de dormit și cușetă), introducerea reducerii legale de 50% pentru toate titlurile de călătorie emise de Metrorex (cartele cu două călătorii - 2.5 lei, cartele cu 10 călătorii - 10 lei, abonamente de o zi - 4 lei, abonamente săptămânale - 12.5 lei), aplicarea reducerilor la transportul local în comun pentru toți elevii și studenții (nu doar pentru elevii și studenții din municipiul respectiv), precum și aplicarea tuturor acestor reduceri pentru elevii și studenții înmatriculați la o instituție de învățământ din Republica Moldova. De asemenea, solicităm ca emiterea cartelelor reduse cu 50% pentru elevi și studenți pentru Metrorex să se poată face de la orice casă de bilete din rețeaua de metrou din București, iar biletele CFR pentru elevi și studenți să poată fi emise și online în baza numărului matricol sau a seriei de legitimație. 

3. Integritate academică - menținerea competenței CNATDCU de soluționare a sesizărilor de plagiat (conform deciziei nr. 624/2016 a Curții Constituționale a României) și menținerea funcționalității Comisiei de Etică și Management Universitar - organism prin care rectorii universităților care încalcă în mod repetat legea pot fi demiși. De asemenea, Liga Studenților solicită executivului să susțină toate măsurile prin care se urmărește creșterea calității învățământului superior și eliminarea fraudei intelectuale.

4. Cultură - respectarea reducerii legale de 75% acordată elevilor și studenților români, precum și a gratuității pentru elevii și studenții etnici români din afara granițelor țării la manifestările culturale și sportive organizate în cadrul instituțiilor subordonate Guvernului. 

5. Republica Moldova - asumarea unei politici responsabile, naționale, vis-a-vis de situația Republicii Moldova, care să întărească poziția României în regiune și care să contribuie la reunificarea Statului Român. În acest sens, creșterea cuantumului burselor acordate studenților etnici români din afara granițelorși colaborarea cu Ministerul Educației de la Chișinău în vederea uniformizării legislației și a politicilor educaționale din Republica Moldova constituie o prioritate.

„Credem cu tărie că în loc de a arunca promisiuni precum cea cu transportul gratuit pe cale ferată pentru elevi și studenți, Guvernul actual trebuie să-și respecte mai întâi obligațiile financiare legale, pe care celelalte cabinete nu și le-au asumat și să vină cu soluții sustenabile pentru problemele de actualitate din sistemul de învățământ și din cercetare. Am trasat cinci puncte principale pe care executivul să le urmeze și așteptăm cu interes răspunsul miniștrilor de resort în acest sens.” a declarat Silvian-Emanuel Man, președinte Liga Studenților.