Studiu despre tinerii români: Cei mai mulți votează USR, se informează din Ziarul Adevărul, PRO TV și de la Radio ZU. 40% dintre tineri nu au încredere în Biserică, iar 20% vor să plece definitiv din țară

83% dintre tinerii români consideră că viața lor de zi cu zi este bună și foarte bună, arată un studiu comandat de Ministerul Tineretului și Sportului și intrat în posesia ActiveNews.
Studiul, intitulat „Diagnoza 2018 - Situația tineretului și așteptările sale”, cuprinde foarte multe teme de interes pentru situația în care percepe că se află, tinerii români.
Astfel, majoritatea tinerilor români se declară mulțumiți și foarte mulțumiți de nivelul propriu de educație, de sănătatea și veniturile lor.
În ceea ce privește problemele țării, aproape 91% dintre respondenți consideră corupția ca reprezentând o problemă serioasă și foarte serioasă în societate.
Urmează apoi la egalitate „șansa tinerilor de a avea un loc de muncă” și „șansa tinerilor de a avea o locuință corespunzătoare” (84%), respectiv „condițiile de trai ale tinerilor (74%), „șansa tinerilor de a urma școala dorită”(59%) și abia pe ultimul loc „condițiile necesare pentru întemeierea unei familii” (56%).
În ceea ce privește sistemul de învățământ, cea mai mare problemă în opinia tinerilor este faptul că nu pregătește tinerii pentru a fi capabili să dezvolte o afacere proprie. Apoi, aceștia consideră că sistemul de învățământ nu îi învață pe tineri lucrurile care sunt cerute de angajatori și, în aceeași măsură, nu pregătește tinerii pentru profesiile cerute pe piața muncii.
În ceea ce privește activitățile de tip voluntariat, majoritatea absolută a tinerilor români nu participă la niciun tip de astfel de activitate.
Doar 15% participă, cu regularitate la „activități de dezvoltare personală” și activități sportive, iar 14% sunt prezenți la cursuri în afara școlii (de inițiere, de calificare, de perfecționare, etc). În rest, procentul celor care participă la tabere, ateliere, dezbateri, proiecte sau consultări cu autoritățile este situat între 4 și 9%.
În mod stupefiant, la întrebarea „care credeți că sunt principalele obstacole care i-ar împiedica pe tineri să-și continue studiile”, majoritatea absolută a celor intervievați a răspuns că este vorba despre „dezinteresul tinerilor” (98%), urmat de „nivelul de dificultate al studiilor”(92%)! și „educația nu contează prea mult pentru succesul în viață”(91%).
De asemenea, 79% consideră că „oferta școlii nu corespunde nevoilor și intereselor tinerilor”(79%), iar 72% sunt nemulțumiți de faptul că trebuie să-și câștige singuri existența și să muncească.
În ceea ce privește planurile de viitor, majoritatea tinerilor vrea să-și continue studiile (26%). 17% dintre ei doresc să-și găsească o slujbă sau să-și găsească un loc mai bun de muncă, 9% dorește să-și deschidă o afacere. Un procent de 7% dorește să plece din țară, la fel de mulți ca și cei care au ca plan de viitor să se distreze/să călătorească. Doar 6% doresc să se căsătorească, 5% să aibă propria locuință și 4% plănuiesc un copil.
În găsirea unui loc muncă, tinerii cred că cel mai mult contează „pregătirea profesională”(66%), „experiența profesională) (63%), „nivelul școlii absolvite” (42%).
Despre caracteristicile unui loc de muncă bun, majoritatea consideră că e important să fie bine plătit (69%), ca atmosfera de la locul de muncă să fie plăcută (52%) și să fie sigur (41%). De-abia 39% consideră că locul de muncă trebuie să corespundă cu studiile absolvite.
48% dintre tineri doresc să-și deschidă o afacere în viitor, iar domeniile preferate sunt: comerț, servicii (31%), agricultură, zootehnie, piscicultură, silvicultură (19%), construcții și amenajări interioare (17%), turism (12%).
Doar 56% dintre tineri consideră că poți avea succes în carieră „prin muncă și efort personal”, doar 39% „prin cinste și corectitudine”, în timp ce tot atâția cred că pot reuși „prin relații și sprijin din partea unor oameni cu influență” (33%).
În ceea ce privește viața socială, tinerii declară că au multă și foarte multă încredere în Școală (80%), Armată (78%) și Poliție (68%). În Biserică, nivelul de încredere este de doar 55% (38% multă și foarte multă, 17% un grad parțial), în timp ce 40% declară că au puțină și foarte puțină încredere în această instituție.
Instituțiile în care tinerii au cea mai puțină încredere sunt „partidele politice” (79%), Parlamentul României (75%) și Guvernul României (73%). Cel mai mare interes este manifestat de către tineri față de politica europeană, 43%. Pentru politica națională 42% manifestă un interes și doar 37% pentru cea locală.
Tinerii se declară mulțumiți și foarte mulțumiți de autoritățile locale (50%), în timp ce doar 25% se consideră mulțumiți și foarte mulțumiți de activitatea autorităților centrale.
La alegeri, pentru 57% dintre tineri contează persoana care candidează, nu partidul. 58% consideră că nu există un partid care să le apere interesele, în timp ce 32% cred că sunt reprezentați politic. În preferințele tinerilor, USR conduce cu 22%,urmat de PNL cu 16% și PSD cu 14%. Partidul lui Dacian Cioloș are 5%, iar ALDE 3%.
65% dintre tineri au participat la alegeri în ultimii ani, doar 40% la referendum și 42% la acțiuni de voluntariat. Doar 22% declară că au participat la acțiuni de protest.
În ceea ce privește problemele sau deciziile importante, majoritatea absolută spune că a apelat la familie, indiferent de situație.
În ceea ce privește informarea, tinerii citesc în cea mai mare măsură Adevărul (5%), Monitorul (4%), Libertatea (3%), Click (2%). 30% dintre tineri NU citesc niciun fel de ziar, fie tipărit sau online.
În topul radiourilor, conduc Radio Zu (20%), Kiss FM (19%), Europa FM (5%), Digi FM (5%), Pro FM (5%), Radio 21/Virgin Radio (5%).
La televiziuni, în preferințele tinerilor conduce Pro Tv (35%), urmată de Antena 1 (15%), Kanal D (7%), Digi 24 (3%), Digi Sport (3%), Discovery Channel (3%). TVR 1, Realitatea TV sau Antena 3 au 1%.
La rețele de socializare, Facebook conduce detașat cu 65%, urmată de Instagram (16%), Whats app (4%) și Youtube (2%).
La domeniile unde statul ar trebui să-i sprijine pe tineri, pe primul loc se află „accesul la educație” (62%), „locuințe pentru tineri”(52%), „accesul pe piața muncii” (51%) și condiții pentru întemeierea unei familii (37%).
Despre drepturile omului, 45% consideră că acestea nu sunt respectate în România și doar cred că sunt, în mare și foarte mare măsură, respectate.
Tinerii nu ar vrea să aibă ca vecini, persoane cu probleme dependente de droguri (68%), persoane cu probleme psihice (60%), refugiați (44%), minorități sexuale (40%).
Referitor la plecarea în străinătate, 18% dintre tineri vor să plece pentru studii, 20% pentru a se stabili acolo și 39% pentru a munci temporar peste graniță. Majoritatea vrea să plece într-un interval de maxim 2-3 ani, relevă studiul. Ca motivație, pe primul loc se află „percepția că lucrurile nu merg bine în România”(56%).
Doar 14% dau ca motiv „banii pentru traiul zilnic”, 18% modul de viață de-acolo și 11% strângerea de bani pentru o locuință.
Sondajul s-a realizat pe un eșantion multistratificat, probabilist, reprezentativ la nivel național; volumul eșantionului a fost de 1600 de tineri 14-35 ani; cu o eroare tolerata de max. +/-2,45%, iar pe medii de rezidență, eroarea de max. +/ 3,5%, nivel de incredere de 95%.
Perioada de culegere a datelor: nov-dec. 2018.
Donează pentru ActiveNews!
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

Psiholog militar Laurențiu Niculescu: Asistăm la destrămarea psihică a unei întregi națiuni. Acest lucru trebuie oprit!

Tragedie șocantă: Un fost consilier USR s-a sinucis după ce a lansat pe Facebook acuzații explozive la adresa serviciilor secrete din România, aruncându-se apoi de la etajul unui bloc - VIDEO

De la ”Vaccinare în viteza a șasea”, la Terapie Intensivă. Mihai Leu, în stare critică la Spitalul Fundeni din București. Fostul campion la box și raliuri a fost transportat de urgență cu elicopterul

Cum explică profesorul Silviu Gurlui cauzele blackout-ului din Spania

Premierul Spaniei vine cu noi dezvăluiri despre pana masivă de curent care a lovit Peninsula Iberică: 15 gigawați de energie au dispărut inexplicabil

CNA susține că Hitler nu a fost homosexual. CIA contrazice CNA, care devine suspect de filo-nazism în favoarea LGBT într-un nou act de cenzură: Podcastul viral al lui Damian Drăghici cu Lidia Fecioru, scos de pe Facebook și YouTube
Recomandările noastre

22 aprilie 1990, startul Pieței Universității. În urmă cu 35 de ani începea cea mai amplă manifestație anticomunistă din Europa Centrală și de Est. VIDEO și GALERIE FOTO

Alex Jones și Tucker Carlson despre Lupta pentru Adevăr: Globalism, Trump, Israel, Planuri Secrete pentru Al Treilea Război Mondial, WEF, CIA, 9/11 - O EMISIUNE-BOMBĂ tradusă în română - VIDEO
Secțiuni: Social
Persoane: Dacian Cioloș
Locații: București
Organizații: IRES Ministerul Tineretului și Sportului
Tip conținut: Știri
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (2)