ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


„Cetățeanul român este, în general, tradiționalist, conservator și, în proporție destul de mare, neinteresat de politică”, arată concluziile unui studiu realizat de Fondul pentru Democrație și de Institutul de Studii Sociale și Politice (ISSPOL).

În general, românii cred că Guvernul este mai degrabă ineficient și inutil (68%), iar aleșilor nu le pasă de ceea ce gândesc oamenii obișnuiți, mai relevă studiul.

În ceea ce privește pacea, majoritatea românilor crede că diplomația este cea mai bună cale pentru obținerea acesteia (69%), în timp ce 31% crede că e nevoie și de o armată puternică. Majoritatea absolută a românilor crede că reglementările privind protecția mediului sunt necesare.

„Oamenii săraci au viață mai grea, din cauză că nu sunt ajutați prin măsuri guvernamentale. În același timp, statul ar trebui să mărească mai degrabă impozitul pe proprietate decât pe muncă”, este atitudinea generală a românului în ceea ce privește măsurile sociale și impozitele.

Pe plan economic, românii cred că măsurile guvernamentale au o influență negativă asupra mediului de afaceri, iar corporațiile fac prea mult profit în țara noastră (74%).

În planul valorilor, 67% dintre români cred că homosexualitatea trebuie descurajată de societate, iar 79% dintre respondenți consideră că pentru a fi moral și corect este necesar să crezi în Dumnezeu.

De-asemenea, 70% dintre români consideră „prioritatea oamenilor în societate trebuie să fie întemeierea unei familii și creșterea copiilor”. De altfel, majoritatea românilor respondenți sunt căsătoriți și au doi copii.
 


Televiziunile sunt principala sursă de informație pentru români, apoi urmează internetul, presa scrisă și radio-ul, dar și discuțiile cu prietenii. Cele mai urmărite siteuri sunt „Adevărul”, „DC News”, „Digi24”, „Evenimentul Zilei”, ”Hotnews”, „Mediafax”, ”Știri pe Surse”. Cele mai apreciate pagini de facebook sunt „Antena 3”, „Digi24”, ”Mediafax”, „Realitatea TV”, „Hotnews”, ”Victor Ponta” și „Klaus Iohannis”.

62% dintre români declară că s-au prezentat la vot întotdeauna, în timp ce 17% au fost „aproape întotdeauna”. 

Cel mai invocat motiv pentru care oamenii nu s-au prezentat la vot este convingerea că „votul meu nu poate schimba ceva”(26%). Problemele persoanale din ziua alegerilor i-au împiedicat pe 24% dintre români să se prezinte la urne, la 23% nu au fost convinși de niciun partid. Dacă mâine ar fi alegeri, doar 37% ar fi siguri că votează.

Studiul a fost realizat între 06.09.2017 și 18.09.2017, pe un eșantion de 1064 de persoane din mediul rural și urban. Marjă de eroare a fost de ± 3%.

Fondul pentru Democrație a fost la inițiativa mai multor persoane, nefiind clar dacă este vorba despre o persoană juridică sau informală. Printre inițiatorii marcanți se numără Valeriu Nicolae (Dilema),  Reprezentant Special al Secretarului General al Consiliului Europei și ONG-urile „Geeks for Democracy” și Centras.

Conducerea Fondului este asigurată de un „Board” format din 7 membri. Între aceștia se numără Ioana Avădani, directorul executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI), Elena Calistru (fondator Funky Citizens), Sânziana Dobre (Centrul de Resurse pentru Participare Publică - CeRe) sau Ruxandra Sasu (Senior Program Officer, Romanian American Foundation).

Atât CJI, cât și CeRe sau Funky Citizens sunt ONG-uri care au fost finanțate direct sau indirect prin Fundațiile lui George Soroș sau Ambasada Statelor Unite. De asemenea, Fundația Româno-Americană a Ruxandrei Sasu a fost legată de USAID, programul prin care SUA a finanțat „democratizarea” Europei de Est. Reamintim că un think-tank american a publicat detalii despre parteneriatul dintre Departamentul de Stat al SUA și fundațiile Soroș din anii '90 - `2000.

Sânziana Dobre a fost membră a Cabinetului Cioloș, în cadrul Ministerului pentru Consultare Publică și Dialog Civic.

Toate aceste ONG-uri au sprijinit protestele din ultimul an.