ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Majoritatea absolută a românilor, 81%, ar fi dispusă să ajute o altă țară din NATO dacă aceasta ar fi atacată, relevă un studiu desfășurat în țările din Centrul și Estul Europei de către ONG-ul slovac Globesec.
 
Țara noastră este pe locul 2 în acest loc, după Polonia, dar înaintea Cehiei sau Croației. Bulgarii ar fi cel mai puțin dispuși să-și ajute aliații din NATO în caz de atac.

Românii și polonezii sunt singurii care susțin total prezența bazelor NATO pe teritoriul național, în timp ce în Republica Cehă, Slovacia sau Bulgaria, susținerea unui astfel de demers este de sub 50%.

Previzibil, 75% dintre români vor să rămână în NATO și au o părere bună despre alianță, în timp ce doar 6% doresc ca țara să părăsească organizația. Cel mai puternic sentiment anti NATO este în Slovacia, unde 21% din cei întrebați au răspuns că ar dori să părăsească alianța nord-atlantică.

În ceea ce privește sentimentul apartenenței, 50% dintre români se consideră parte a Vestului, 14% se consideră din Est, iar 15% se consideră undeva la mijloc: nici, nici.

România este la egalitate cu Polonia în ceea ce privește dorința de apartenență la UE:  80% doresc ca România să rămână în uniune. De asemenea, 78% dintre români cred că Uniunea Europeană este ceva bun, cel mai mare procent dintre țările chestionate.

Angela Merkel este liderul străin despre care românii au cea mai bună părere, relevă studiul citat.

Astfel, liderul Germaniei este bine văzut de către 67% dintre români, în timp ce 21% dintre conaționalii noștri au părere proastă despre Cancelarul german. Merkel este urmată în acest clasament de către liderul rus, Vladimir Putin, despre care 47% dintre români au o părere bună. Doar în Bulgaria se bucură liderul rus de o popularitate mai mare.
 

Președintele SUA, Donald Trump, este apreciat de 40% dintre români, iar 47% au o părere proastă despre noul lider de la Casa Albă. Chiar dacă este în spatele lui Merkel și Putin, Trump se bucură în România de o popularitate neegalată în nicio altă țară din Centrul și Estul Europei.

În ceea ce privește politica, 60% dintre români doresc un sistem liberal și doar 35% vor un lider autoritar.

În ceea ce privește mass-media, majoritatea românilor nu are încredere în media mainstream, fiind depășită la acest capitol doar de Croația și Polonia. De asemenea, peste o treime din românii chestionați iau o considerare sursele de știri considerate alternative, pe care studiul le numește „de dezinformare”.
 
Studiul integral este disponibil AICI.