ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Numărul românilor care cred ca apartenența României la Uniunea Europeana este un lucru bun a scăzut cu șase puncte procentuale în ultimele șase luni, pentru a ajunge la 48%, sub media Uniunii Europene (57%), arată eurobarometrul realizat de institutul Kantar la comanda Parlamentului European.

18% dintre români cred că apartenența la UE este un lucru rău, în creștere cu 3 puncte procentuale față de precedentul eurobarometru realizat în martie 2017. 

În schimb, 61% dintre români consideră că România a beneficiat de faptul că este membră a UE, dar și aici se înregistrează o scădere de 3 puncte procentuale. Numărul celor care cred că Romania nu a beneficiat de apartenența la UE a crecut cu două puncte procentuale până la 30%.

6 din zece români cred că vocea lor nu contează, mult peste media înregistrată în cele 28 de țări membre ale UE - 35%. La acest capitol se înregistrează o creștere puternică, de 11 puncte procentuale, în ultimele șase luni.

Cetățenii europeni se așteaptă, de asemenea, ca UE să îi ajute să se protejeze împotriva anumitor amenințări. Printre amenințările identificate se menționează terorismul (58% în UE, 41% în România), șomajul (43% în UE, 40% în România), sărăcia și excluziunea (42% în UE, 48% în România) și migrația necontrolată (35% în UE, 33% în România).

Cu titlul „6 din 10 români consideră că vocea lor nu contează. Și e doar începutul”, Anghel Buturugă a scris despre efectele care au dus la aceste date.

„Și, cred că pentru prima oară, proporția celor care cred că apartenența la UE e un lucru bun a scăzut la 48%, mult sub media europeană. Eu știu cel puțin 3 milioane de români care au simțit la modul propriu că vocea lor nu doar că nu contează, ci e chiar sfidată. Și lucrurile o să meargă în această direcție, suntem pe trend: „La acest capitol se înregistrează o creștere puternică, de 11 puncte procentuale, în ultimele șase luni."

Spuneam într-o postare anterioară că înstrăinarea societății față de statul și elitele sale este o amenințare față de siguranța națională. Sondajul acesta ne dă doar o idee concretă despre efectele acestui fapt. 

Asta a fost alegerea SRI-ului, acompaniat de ONG-urile dronă și unitățile militare mediatice. Reducerea agendei publice la unica temă a „justiției-DNA", constanța și continua atitudine de dispreț și superioritate pretins morală a elitei față de poporul ortodox, pupător de moaște, homofob, sexist și etc., blocarea unei inițiative cetățenești care a îndeplinit toate criteriile legale și constituționale, toate acestea vin cu niște costuri. Care se adaugă la costurile sociale și economice resimțite tot mai mult.”