ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Regina Maria, numită „Mama răniților” și „Regina soldat”, nu a ezitat să meargă pe front sau să îngrijească bolnavii în timpul Primului Război Mondial, când țara noastră se confrunta cu epidemie de tifos și de gripă spaniolă, dar și cu o sărăcie cruntă, scrie, pe Facebook, sublocotenent Alexandra Munteanu.

În timpul Primului Război Mondial, Regina Maria a îngrijit bolnavii de tifos din Moldova, scrie slt. Alexandra Munteanu, fiind un îndemn la iubire pentru cei aflați în suferință.

„Regina Maria. Povestea ei ne vorbește. Fotografiile ne vorbesc. Dar mai ales faptele.

A fost numită "Mama răniților” și "Regina soldat”. A distrus tipare, a luminat o epocă, ne-a lăsat o lecție de altruism, într-o vreme în care suferința a atins cote maxime – Primul Război Mondial, epidemie de tifos, gripă spaniolă, sărăcie cruntă.

În timpul Războiului Balcanic, principesa Maria a îngrijit bolnavii din lagărele de holeră, riscându-și viața. În timpul Primului Război Mondial, Regina Maria a îngrijit bolnavii de tifos din Moldova.

„Oamenii erau entuziasmați de exuberanța ei și îi admirau spiritul, în special curajul incredibil dovedit în timpul războaielor Balcanice din 1913, când nu numai că a trecut nepăsătoare prin tranșeele din prima linie, sub bătaia focului, dar a manifestat un dispreț neînfricat, ieșit din comun, față de bolile contagioase din spitale. Fără să-i pese de riscuri, ea stătea la capătul soldaților tineri care mureau de holeră, vărsând lacrimi pentru fiecare din ei, tinându-l de mâna ore întregi pe tânarul muribund, spunându-i cu toată sinceritatea că ea îi înlocuia mama, și apoi, când vedea că i se apropie sfârșitul, luându-l în brațe și sprijinindu-i capul pe umărul ei până când își dădea sufletul". (Arthur Gould Lee)

A fost vocea cea mai hotarâtă pentru rezistența și ofensiva pe frontul din Moldova. În octombrie 1917, regina a purtat uniforma de ofițer, în sectorul de front Cireșoaia, pe linia întâi, în prima tranșee, la 200 metri de inamic.

Fotografiile cu Regina Maria pe front, în mijlocul răniților sau în spitalele bolnavilor de tifos au un fel de magie. Era percepută ca o icoană și curajul ei însuflețea. Ochii Reginei au văzut zeci de mii de chipuri îngrozite și slăbite de boli și război și zeci de mii de răniți au văzut în ea speranță și curaj, în momente în care speranța și curajul erau aproape imposibil de găsit.

Exemplul Reginei este un îndemn la iubire. Să nu uităm să ne iubim semenii. România a trecut prin multe vremuri grele și mereu a răzbit. Pentru că oamenii, când sunt uniți, răzbesc oriunde. România, fii puternică! Ești România Reginei Maria!”, a scris, pe Facebook,  slt. Alexandra Munteanu.