ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sute de credincioși au participat, sâmbătă seară, 19 martie 2016, la procesiunea de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului.
 
După slujba Vecerniei unită cu Litia, soborul de preoți slujitori a ieșit din biserică, purtând pe brațe Icoana Maicii Domnului „Prodromița” și pe cea a Sfântului Ioan Gură de Aur, după care au înconjurat sfântul locaș. Credincioșii s-au alăturat procesiunii, după ce au primit fiecare câte o icoană a Duminicii Ortodoxiei.  
 
„Prin slujba din această seară și prin procesiunea cu sfintele icoane am intrat deja în sărbătoarea Duminicii Ortodoxiei. Această procesiune cu sfintele icoane nu este o inovație a Bisericii, ci este o tradiție la fel de veche ca și sărbătoarea Duminicii Ortodoxiei. Noi trebuie să păstrăm această tradiție și să o promovăm la fiecare dintre bisericile noastre. Trebuie să promovăm vechile tradiții și învățături ortodoxe. Deodată cu sărbătoarea sfintelor icoane, noi celebrăm, astăzi, în Duminica Ortodoxiei și identitatea noastră de creștini ortodocși, de persoane botezate în numele Preasfintei Treimi și care am primit harul Duhului Sfânt la Botez și pe care îl avem împreună lucrător pe calea mântuirii noastre”, a declarat pentru TRINITAS TV arhim. Paisie Teodorescu, vicar patriarhal.  
 
Icoana Maicii Domnului „Prodromița” a fost rânduită ca ocrotitoare încă de la sfințirea locașului de cult, potrivit basilica.ro.  
 
„Icoana Maicii Domnului - Prodromița cu care am ieșit în procesiune în această seară este o copie după icoana originală aflată la Schitul Prodromu din Sfântul Munte Athos. Acestă icoană a fost adusă la Paraclisul catedralei Mântuirii Neamului, la inițiativa și cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în anul 2011, chiar la slujba de sfințire a paraclisului. De atunci, această icoană a Maicii Domnului și moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur, care fac parte din tezaurul Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, ne sunt de ajutor, atât clericilor slujitori, cât și credincioșilor”.  
 
Procesiunea cu sfintele icoane de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului se încadrează în manifestările tradiționale ale Bisericii noastre dedicate Duminicii Ortodoxiei. Sărbătoarea a fost instituită în anul 843 de către Împărăteasa Teodora a Bizanțului.
 
În 2014, Guvernul României a alocat 14 milioane de euro pentru construcția Catedralei, dintre care 9 milioane de euro s-au întors la bugetul de stat sub formă de impozite și contribuții sociale la salariile lucrătorilor de pe șantierul catedralei, TVA, acciză și alte taxe.

Patriarhia estimează că edificiul va costa, în total, 80 de milioane de euro. De asemenea, complexul va cuprinde alte trei clădiri:  În partea din față-stânga va fi Casa „Sf. Apostol Andrei", unde va fi un cămin pentru pelerinii clerici, în partea din față-dreapta va fi Casa „Sf. Apostol Pavel", unde va fi un cămin pentru pelerinii mireni, în spate-dreapta va fi Centrul Cultural Misionar „Sf. Apostol Pavel", pentru românii din țară și din străinătate. În proiectul Catedralei, lângă lăcașul de cult se construiește Centrul Social Medical, Casa Sfântul Apostol Luca. lnstituția va avea cabinete de consultații pentru diferite specializări, primări Urgențe, Imagistică, Laborator, dar și Bloc Operator și Terapie Intensivă.

Unde se pot face donații pentru Catedrala Mântuirii Neamului: 
Cont BCR (ROL): RO53 RNCB 0075 0048 9503 0109 Sucursala Sector 4, București 
Cont BCR (EUR): RO96 RNCB 0075 0048 9503 0111 Sucursala Sector 4, București 
Cont BCR (USD): RO26 RNCB 0075 0048 9503 0110 Sucursala Sector 4, București