ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Guvernul vrea să modifice legea pensiilor speciale printr-o ordonanță de urgență, astfel încât să nu mai existe pensii mai mari decât salariul funcției ocupate înainte. Liderii PSD și ALDE au spus că pensiile aflate în plată nu vor scădea, iar de acum încolo acestea vor fi indexate doar cu indicele de inflație.

Pensiile speciale se actualizează în prezent la fiecare majorare a veniturilor dintr-un anumit domeniu.

Despre această modificare s-a vorbit în diferite medii, iar unii dintre ce care au putut depune dosarul de pensionare s-au grăbuit să o facă.

Din luna decembrie 2016 au profitat de reglementările pentru calulcul pensiei 70 de generali MAI și MApN. O parte ditre ei au fost avansați chiar înainte de ieșirea la pensie, astfel că au mai câștigat câteva sute de lei la pensie.
SRI a scos la pensie 13 generali, 10 doar în 31 iulie.

De la STS au ieșit la pensie 4 generali, între ei fiind chiar șeful serviciului, Marcel Opriș. Legea nu-i interzice însă să rămână în funcție, chiar dacă e în rezervă.

De la SPP s-a pensionat din decembrie până azi doar un general.

Generalii din Armată sau MAI au pensii cuprinse între 30.000 și 35.000 lei, în timp ce cei din serviciile secrete ajung chiar la 40.000 lei.

O parte a generalilor ieșiți la pensie revin în ministerele unde au activat pe post de consilieri, posturi remunerate cu salarii de peste 10.000 lei.

Au renunțat la locul de muncă nu doat generali, ci și ofițeri cu grad mai mic. Q Magazine vorbește de sute de colonei care au ieșit la pensie în jurul vârstei de 40 de ani, cu sume ce depășesc 15.000 lei pe lună.

De pensii speciale beneficiză și procurorii și judecătorii, din decembrie 2016 peste 100 de magistrați de rang înalt ieșind la pensie cu sume cuprinse între 15.000 și 30.000 lei pe lună.

În acest moment, în România se află peste 200.000 de pensionari speciali din totalul de 5.5 milioane. În categoria pensiilor speciale intră cele ale parlamentarilor, aviatorilor sau diplomaților.

Suma celor 200.000 de pensii se apropie de suma pe care o primesc aproape 5 milioane de pensionari.