ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


România a pierdut echivalentul a trei comune, adică 8.376 de locuitori, doar în luna aprilie a acestui an, arată statisticile INS. Specialiștii spun că la baza depopulării stă un cumul de factori și că e nevoie de politici care să vină de la centru, prin care tinerii din clasa de mijloc să fie încurajați să devină părinți.

Cifrele îi alarmează pe specialiști, care spun că la baza declinului demografic stă scăderea natalității, descurajarea familiilor cu venituri medii în a deveni părinți și lipsa unor politici de redresare a natalității.
Concret, în primele patru luni din acest an s-au născut peste 55.000 de copii la nivel național, în scădere cu 12,3% față de primele patru luni din 2016, scrie Adevărul.

În schimb și numărul deceselor înregistrate în primele patru luni din an a fost mai mare decât cel înregistrat anul trecut, astfel că sporul natural a fost unul negativ, notează Institutul Național de Statistică.
Cifrele nu i-au surprins pe specialiști, care afirmă că în ciuda semnalelor de alarmă trase în ultimii ani, măsuri concrete nu au fost luate. Ba mai mult, aceiași specialiști sunt sceptici cu privire la propunerea primarului general al Capitalei, Gabriela Firea, de a răsplăti cu 2.500 de lei cuplurile care fac copii în București.

„E o măsură populistă, nu te poți baza pe politici locale, pentru că asta înseamnă să creezi zone cu aglomerări demografice și zone părăsite. Politicile trebuie să vină de la nivel central. Avem nevoie de copii pe zona medie a societății, care să fie educați, sănătoști psihic și fizic. Din păcate, declinul e tot mai accentuat și de faptul că numărul nașterilor scade și că nu există nicio măsură în afară de acea indemnizație de creștere a copilului care să încurajeze cuplurile să devină părinți. Nu sunt motivate familiile tinere, asta e clar”, spune Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților.

„Ne confruntăm cu scăderea fertilității, se nasc mai puțini copii, asta și pentru că femeile preferă să se implice mai mult în profesia lor și pun accent pe carieră. Astfel că amână foarte mult momentul și, de regulă, dacă primul copil apare târziu, renunță să-l mai facă și pe al doilea”, a arătat specialistul.

La rândul său, sociologul Alfred Bulai susține că este foarte posibil ca în România să nu mai fie 18 milioane de cetățeni, așa cum se arată în statisticile oficiale.

„În realitate, nu știm exact câți suntem. Nu avem cifre concrete, sunt tineri care au decis să plece, au rămas acolo, au făcut copii în străinătate. Sistematic, după anii 2.000, a scăzut populația. Problemele demografice sunt grave în timp, mai ales dacă nu există forță de muncă”, a subliniat Bulai. Instabilitatea economică de la noi din țară este un alt motiv pentru care tot mai puțini tineri care au sub 30 de ani aleg să devină părinți.

„Trebuie sprijinită generația tânără - să aibă acces la spațiu locativ, să obțină mai ușor credite, să li se ofere locuri de muncă. Dacă în următorii nu vom ajunge la trei copii de cuplu vom asista la depopularea României. Și toți se uită apatici și nu înțeleg că prin migrație, nu este exclus ca în zeci de ani să nu mai fim majoritari”, a declarat profesorul Marin Burlea, președintele Societății Române de Pediatrie, arătând că pierderile sunt mai mari decât câștigurile.