ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Moartea principesei Ana de Bourbon-Parma a dat naștere nu doar regretelor, ci și unor controverse de ordin teologic.

Astfel, Regina Ana va fi înmormântată în Catedrala Arhiepiscopală Ortodoxă din Curtea de Argeș, alături de ceilalți regi ai României, după cum anunța chiar Casa Regală într-un comunicat.

Informația a fost confirmată de către ÎPS Calinic, Arhiepiscipul Argeșului și Muscelului, pe siteul arhiepiscopiei. Teologul Laurențiu Dumitru afirmă însă că slujba de înmormântare ar trebui să fie una catolică, deoarece "
Regina Ana însă a trăit toată viața în comuniune cu Roma, în credința catolică". De altfel, conform comunicatului Casei Regale, Regina Ana a primit ultima împărtășanie din mâinile unui preot catolic.

"Firesc ar fi ca Majestății Sale să i se facă funerarii catolice și nădăjduiesc că așa va fi, ca să nu se mai inflameze iarăși și iarăși internetul care, după Sinodul din Creta, încă mai polemizează pe marginea exigențelor canonice legate de cununia ortodocșilor cu eterodocșii", scrie Laurețiu Dumitru pe blogul său.

Acesta amintește Hotărârea Sfântului Sinod al BOR din 2008 care spune că "nu este îngăduit niciunui cleric ortodox să concelebreze Sfintele Taine și Ierurgii cu slujitori ai altor culte. Cei ce nu se supun acestei hotărâri pierd comuniunea cu Biserica Ortodoxă și, în consecință, vor suporta sancțiuni canonice corespunzătoare stării pe care o ocupă în Biserică: depunerea din treaptă sau caterisirea, în cazul clericilor, și oprirea de la împărtășanie a credincioșilor mireni".

Laurențiu Dumitru, unul dintre teologii cei mai apropiați de Sfântul Munte Athos, crede că cel mai bine ar fi ca Regina Ana să aibă parte de o slujbă în credința în care a trăit toată viața.

"Nădăjduiesc că la Argeș, Regina Ana va avea parte de o slujbă de înmormântare catolică… dacă cununia sa cu regele Mihai a fost cu atâtea peripeții, măcar înmormântarea sa să nu fie animată de discuții interminabile în emisiuni de can-can unde orișicine își dă cu părerea despre orice", încheie Laurențiu Dumitru.
 
Recent, Biserica Ortodoxă a reiterat faptul că în credința drept-slăvitoare nu sunt permise căsătoriile mixte, decât în anumite condiții, excepționale, după hotărârea episcopului local. Acesta este și cazul Reginei Ana, de credință catolică, căsătorită cu Regele Mihai botezat creștin-ortodox.

Ascultă VOCEA Reginei Maria de pe vremea când Regele Mihai era "Mikey"