ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE Timișoara va fi Capitala Culturală Europeană în anul 2021. Președintele juriului internațional a mulțumit celor patru orașe candidate pentru implicarea atât de multor oameni, patru programe diferite, care au avut provocări diferite, sociale, economice, culturale. Prima agenție internațională care va anunța orașul câștigător este din China: "A fost o provocare pentru noi să alegem. Nu există câștigători, toți sunt câștigători. Ceilalți trei ar trebui să continue cu aceste investiții făcute în cultură".

De ce sunt importante Capitalele Europene ale Culturii? Pentru că fac dovada că Ministerele Culturii sunt în continuare folositoare. În contextul european, cultura este cea care generează sensul de apartenență la Europa, ne aduce pe toți împreună, a spus Corina Șuteu.

În aceste timpuri pline de provocări, cultura este mai importantă decât în trecut. Este un moment bun pentru a ne întoarce la valorile de bază ale UE, aceste capitale au fost o oportunitate pentru întâlniri la nivelul continentului. Credem că fiecare euro investit în cultură este în beneficiul țărilor. România va avea pentru a doua oară o capitală europeană a culturii și va împărți acest titlu cu un oraș din Grecia și cu unul din Muntenegru. Orașele din România și-au construit strategii foarte bune, a fost o provocare pentru Comisia Europeană să aleagă un oraș din România. Decizia Comisiei va fi argumentată în următoarele săptămâni, a precizat reprezentantul Comisiei Europene.

(Știrea inițială)

Astăzi aflăm ce oraș va primi titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021. Baia Mare, București, Cluj-Napoca și Timișoara sunt cele patru orașe care au candidat pentru acest titlu. Anunțul va fi făcut de juriul internațional delegat de Uniunea Europeană, care va veni la București.


Numele orașului câștigătorului va fi anunțat, astăzi, la sediul Bibliotecii Naționale a României, la ora 17.15.

Baia Mare mizează pe moștenirea arhaică, Bucureștiul pe diversitate, exploatarea cartierelor și pe festivaluri de renume, Cluj-Napoca susține conexiunea dintre Est și Vest, iar Timișoara va crea un traseu cu „stații” culturale pe și de-a lungul râului Bega.

La Cluj-Napoca oamenii au fost chemați în centrul orașului cu o oră înainte de marele anunț, relatează reporterul Digi24.

Conceptul sub care orașul Cluj-Napoca a candidat a fost ales special în așa fel încât să arate că acesta este locul în care conviețuiesc comunități cu identități etnice, religioase și culturale diferite.

Dacă vor câștiga, organizatorii promit peste 1.000 de evenimente, iar pentru implementarea proiectului va fi alocat un buget de 35 de milioane de euro, din diverse surse.