ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ion Ficior a fost condamnat la 20 de ani de închisoare. Decizia este în primă instanță. Fostul comandant de la Periprava este acuzat de crime împotriva umanității, după ce sub comanda sa ar fi murit peste 100 de deținuți politic, anunță Digi 24.

Ion Ficior a fost condamnat la 20 de ani de închisoare cu executare. Cel mai probabil avocații acestuia vor face apel.

Aceeași sentință a fost dată și în cazul lui Alexandru Vișinescu, în cazul său însă pedeapsa este definitivă.

Judecătorii au cerut pedeapsa maximă pentru Ion Ficior, torționarul comunist acuzat de moartea a 103 deținuți politic: 25 de ani de închisoare.

Acesta a fost timp de cinci ani comandantul coloniei de muncă forță din Delta Dunării unde erau trimiși cei care se împotriveau regimului.

Un fost deținut politic, care avea 18 ani când a ajuns la Colonia de muncă de la Periprava, condusă de Ioan Ficior, a povestit, la ultimul termen în dosarul torționarului, cum acesta a scos la munca un detinut bolnav pe care l-a bătut si lăsat să moară în câmp și cum deținuții mergeau la muncă șapte - opt kilometri fără oprire, ajungând să se scape pe ei.

Totodată, instanța a decis vizionarea unui episod din „Memorialul Durerii” referitor la colonia de muncă de la Periprava.

În sală, Ion Ficior s-a uitat cu atenție la film și a analizat pe două foi pe care are scris ceva.

În august 2014, Ion Ficior a fost trimis în judecată, fiind acuzat că, în perioada 1958-1963, când a condus Colonia de muncă Periprava, a introdus și coordonat un regim de detenție represiv, abuziv, inuman și discreționar împotriva deținuților politici, fiind înregistrate 103 decese.

„Din probele administrate în cauză până la acest moment a reieșit faptul că regimul de detenție aplicat de către Ficior Ioan, în perioada în care a deținut funcții de conducere în cadrul Coloniei Periprava, a fost unul menit să ducă la lichidarea fizică a deținuților politici prin metode directe și indirecte precum: condiții de detenție mizerabile și inumane, rele tratamente; lipsa hranei adecvate; frigul extrem din barăci și aglomerare excesivă; lipsa apei potabile care era înlocuită cu apă murdară scoasă direct din Dunăre; lipsa medicamentelor și a asistenței medicale sau refuzul de a acorda asistență medicală adecvată; aplicarea de pedepse aspre pentru abateri minore de la regulament”, se arată în rechizitoriul procurorilor.