ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Joi, 3 octombrie, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales pe noul Episcop al Hușilor, scaun rămas vacant după retragarea PS Corneliu.

Astfel, noul Chiriarh este PS Ignatie Mureșanul, fost Arhiereu Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei.

Pentru cei care se temeau sau dimpotrivă, pentru cei care sperau ca Biserica să aleagă un Episcop slab, timorat de valul secularist al vremii,  alegerea lui PS Ignatie este o veste proastă. Într-un cuvânt ținut anul trecut de Adormirea Maicii Domnului, de la Mănăstirea Nicula, ierarhul a ținut un cuvânt de învățătură în care a criticat vehement ideologia corectitudinii politice și a homosexualității.

Acesta s-a pronunțat vehement împotriva căsătoriilor între persoanelor de același sex și împotriva atitudinii mass-media față de Biserică, mai ales în lumina cazului „Colectiv”.

Iată mesajul său de anul trecut, via Cuvântul Ortodox:

 „Ce se întâmplă în lumea aceasta în care trăim noi? Uitați-vă în jurul nostru. Europa n-are nevoie de Biserică, n-are nevoie de familie, n-are nevoie de Dumnezeu. Este o Europă muribundă. Vedeți ce se întâmplă în lumea întreagă. De ce? Pentru că această Europă își reneagă rădăcinile ei creștine. Nu mai vrea să fie creștină. Și vedeți că valul acesta vine și aici la noi. Noi, cei care trăim acolo, în Occident, resimțim acest val, acest atentat împotriva credinței. Să nu stăm foarte liniștiți, că aceste vânturi bat năprasnic și spre țara noastră binecuvântată. Și, dacă n-avem grijă, dacă n-avem referințe, dacă n-avem modele, atunci ne vom prăbuși cu toții. Cu toții ne vom prăbuși, că lupta este mult mai subversivă, mult mai inteligentă.


Uitați-vă ce se întâmplă și la noi în țară, câte dezbateri, presa este, de cele mai multe ori, mult mai sensibilă la situațiile în care Biserica este pusă într-o imagine negativă, sunt exploatate toate aceste cazuri izolate. De ce? Pentru că vor unii să smulgă credința din sufletele oamenilor. Și cum poți să smulgi credința din sufletul unui om? Păi lovind în Biserică, lovind în familie. Uitați ce se întâmplă în ziua de astăzi. Vin dintr-o țară foarte creștină, Irlanda, o țară care era un exemplu în ceea ce privește trăirea credinței. Ce a făcut această țară din lipsă de grijă, din lipsă de atenție față de tineri? Țara aceasta, printr-un referendum, a votat într-o majoritate covârșitoare, legiferarea căsătoriilor între persoane de același sex.

Și vedeți cum credința noastră este întotdeauna pusă la îndoială. Chipurile că trebuie să fim toleranți, chipurile că trebuie să acceptăm multiculturalismul și toate aceste ideologii care nu fac altceva decât să-L smulgă pe Dumnezeu din inima noastră.

Învățăm de la Maica Domnului să avem grijă de credința noastră și credința noastră este foarte important s-o transmitem și copiilor noștri. Nu numai să-i aducem duminica la Sf. Liturghie, nu-i suficient. Mergeți acasă de aici, de la Nicula, vorbiți-le copiilor despre credința Maicii Domnului, despre credința în Hristos, că toate aceste lucruri copiii dvs. le vor duce cu ei o viață întreagă. Ce credeți că duc tinerii noștri în Europa? Când îi întâlnesc pe la slujbe nu iau cu ei nici casa, nu iau cu ei nici mașinile, nu iau nimic cu ei. Știți ce iau cu ei, în sufletele lor? Educația, cinstea și credința pe care ei au învățat-o acolo, în sânul familiei. Lucrurile acestea. Câți nu sunt cei care se întorc la Dumnezeu și spun: „Părinte, am rătăcit mult în viața aceasta, dar știți ce m-a urmărit cel mai mult? Ce mă învăța pe mine bunica: "Tatăl nostru”, să mă închin, să mă duc la Liturghie duminica, să-L trăiesc pe Dumnezeu sincer. Lucrurile acestea m-au urmărit toată viața. Și am trăit în multă nepăsare, dar acum așa vin în mine cu o impetuozitate, vin cu o forță căreia nu pot să mă opun. O forță irezistibilă. Eu trebuie să regăsesc rădăcinile mele, să mă întorc de acolo de unde am plecat.”

Aveți grijă de copiii dvs, învățați-i credința, nu-i lăsați să fie contaminați de ideologiile lumii de astăzi. Legat de familie, ni se spune că este un alt fel de familie. Nu e un alt fel de familie! Orice altceva poate să fie, dar nu poate să fie un alt fel de familie! Familia este așa cum Dumnezeu a lăsat-o.

Și, vedeți, dacă noi vom tinde spre identitatea noastră de creștini, uitați-vă în dezbaterile noastre, la televizor, tinerii care avețiremus-cernea conturi de facebook uitați-vă cum se pune problema acolo, cât de subversiv: "Dar de ce să nu ai dragoste față de oamenii aceștia? Pentru că și ei încearcă să-și trăiască relația lor, în felul lor. De ce să fim atât de intoleranți…? De ce dăm dovadă de discriminare? Ce ne învață pe noi Hristos?… ” Și știți că este cineva care se plimbă la multe posturi de televiziune și vorbește în numele toleranței și îi spune celui care încearcă să fie în dezacord cu el: "Vezi că eu îți întorc și obrazul, tu așa ar trebui să înveți” Subversiv totul!
 
Toleranța aceasta nu-i toleranță adevărată. Știți de ce? Pentru că o mână de minoritari vor să impună lucrurile majoritarilor. Asta înseamnă „toleranța”. Urmăriți, cei care aveți această posibilitate, sunteți familiarizați cu rețelele de socializare, uitați-vă pe conturile de facebook ale celor care vorbesc despre toleranță: sunt cei mai intoleranți. Ei postează, distribuie orice lucru, orice blasfemie, orice denigrare, orice fel de dispreț, orice fel de glumă, umor negru la adresa Bisericii. Cine sunt primii oameni care distribuie?
 
Oamenii aceștia pe care-i vezi la TV. Au un dublu standard: la televizor se uită anumiți oameni, pe rețelele de socializare o altă categorie de oameni. Pe rețelele de socializare sunt mult mai incisivi, mult mai virulenți, intoleranța lor este chiar vehementă și are câteodată viteza aceasta a luminii împotriva lui Dumnezeu și împotriva valorilor noastre creștine, ale Evangheliei. V-am dat numai un exemplu ca să vedeți, și să fim foarte atenți. Dacă eu îmi declin identitatea de creștin nu înseamnă că sunt intolerant. Trăiește tu cum vrei tu, dar nu-mi impune mie modul acesta de viață. Și vedeți de ce există această bătălie teribilă, iar Europa să știți că a pierdut bătălia aceasta și, dacă s-a pierdut această bătălie, să știți că nici credința nu mai este pe măsură. Și de unde vezi că în Europa totuși țările acestea occidentale au fost foarte credincioase, biserici imense, oriunde, în orice colț al lumii acesteia, mai ales în Europa, vei vedea biserici impozante, la care cel puțin câte 500-600 de oameni mergeau la Liturghie.
 
Astăzi cine mai merge? Nimeni. Multe dintre ele sunt transformate în pub-uri, în cluburi de noapte, în restaurante… Nu mai are cine să meargă. Mai sunt o mână de bătrâni, atât, iar ei nu mai reușesc să întrețină biserica, nu mai au resursele financiare. Pe tineri nu-i interesează. De ce? Pentru că ei și noi, generațiile lor, n-au fost atenți cu tinerii. Și trebuie să fim foarte atenți. Nu ei sunt de vină, tinerii, ci noi. Poate nu avem suficientă responsabilitate și poate nu suntem destul de clari când vorbim despre Dumnezeu.
 
Închei cu încă un mic exemplu. Știți că în toată această învălmășeală și tulburare cu acel incendiu de la Colectiv mulți tineri au ieșit în stradă. A fost o manipulare. Ce au spus ei acolo? „Vrem spitale, nu catedrale.” Vedeți? Subversiv! Foarte inteligentă această marotă, e ca o marotă, ca un cuvânt sacru, lansată de către una dintre asociațiile secular-umaniste din România. Dacă ne uităm pe site-urile lor spun insistent, cu o consecvență de multe ori obositoare: „Vrem spitale, nu catedrale.” Dar cine nu vrea spitalele?! Asta-i problema! Și sunt tot felul de comparații, că avem mai multe biserici în țara aceasta decât spitale. Foarte bine. Păi eu nu mă duc la spital cum mă duc la biserică. La biserică mă duc săptămânal, dar la spital mă duc atunci când sunt bolnav. Deși și asta e o manipulare, pentru că la nivel european noi stăm foarte bine. Și câte spitale private sunt! Și Biserica are foarte multe spitale. Dar nu se vrea construcția de biserici. NU SE VREA! De ce? O biserică construită înseamnă deja un loc unde oamenii își trăiesc credința. Și, dacă îți trăiești credința, credința în Hristos, credința așa cum ne-au lăsat-o părinții, cea adevărată, ortodoxă, ea este cea care poate să facă față tuturor acestor ideologii ale lumii de astăzi.

Ce vizităm noi când mergem în Europa? Și spunea un intelectual foarte frumos lucrul acesta. Ce vizitezi în Europa? Dacă mergem la Paris, ce vizităm? Vizităm vreunul dintre spitalele de acolo? Sau toată lumea vrea să viziteze Notre Dame? Ce vizitează un tânăr când se duce în Viena? Domul și după aceea toate celelalte. Vizitezi aceste monumente extraordinare. Și noi avem dreptul acesta, să avem un monument minunat și să nu ne mai lăsăm induși în eroare de sloganurile acestea manipulatoare care ne costă foarte mult dacă nu suntem atenți. Foarte mult. "Catedrala mănâncă o groază de bani"- fals! Pentru că sunt atâția bani care merg în altă parte. Corupția, și asta e adevărata temă a societății românești, nu ceea ce unii și alții vor să ne deturneze. Corupția este cea care ne determină și ajungem în starea în care nu avem spitale, n-avem competență medicală, chiar dacă sunt medici extraordinar de buni și deosebiți, toți, dar nu au un mediu adecvat.

Nicula 2016Să ne ajute Dumnezeu să ne trăim credința. Să luăm aminte la Maica Domnului și vă spun eu că România cea adevărată e cea de aici, de la Nicula. Aici e România cea adevărată. Când veniți toți și vă trăiți credința, ne trăim credința împreună. Și nu-i lăsați pe cei care ne denigrează. Și pe toți ne denigrează, în numele toleranței, numindu-ne „pupători de moaște” sau multe alte lucruri pe care nu le pot spune într-o predică, într-un cuvânt de învățătură. Nu-i lăsați să-și bată joc de credința dumneavoastră! Să nu-i lăsăm! Noi să venim cu mărturia noastră de dragoste și adevărată și, în felul acesta, putem să o urmăm pe Maica Domnului”.