ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


 De saptamani intregi se legitimeaza violenta simbolica cea mai de jos si se spune, explicit, pe toate vocile, ca „PSD numai asa va intelege". Cu injuratura si cu violenta.


Se fac videouri rap explicite, se cheama oameni la protest, se invoca foc si sange. Se afirma ca guvernul trebuie sa cada. Se face, asadar, o manifestatie cu obiectivul explicit, asumat, de rasturnare a puterii. Prin manifestatii de strada. Prin revolutie, iarasi un leitmotiv recurent al protestelor de pe 10 august. E clar pana aici?

Ca sa fie treaba treaba, protestul nu are organizator asumat. Deci e deja in afara legii, caci legea prevede ca organizatorul sa-si asume monitorizarea multimilor mobilizate.

Acum, existau trei posibilitati:

1. Jandarmeria nu reactiona, fortele de ordine erau prezente mai mult simbolic. Scenariul anarhiei.

Evident ca unitatile rezist violente ar fi facut iures, ar fi fortat intrarea in cladirea guvernului si chiar l-ar fi ocupat. Asta a zis Bot explicit. In cazul in care eram intr-un asemenea scenariu, Iohannis iesea imediat la TV sa zica faptul ca PSD a anarhizat tara si ca trebuie sa cedeze puterea.

2. Jandarmeria reactioneaza intens. Scenariul conflictual.

Jandarmeria vine echipata, are gaze lacrimogene, spray, tun cu apa. Intervine activ. Ramane de vazut cat si cum au incercat sa intervina punctual, mai cu seama fata de gruparile violente, sau au actionat oarecum random, prin incursiuni, sau strict reactiv, cand se forta calea spre guvern. In acest moment nu stim care a fost tactica Jandarmeriei, stim doar niste cifre.

3. Jandarmeria e agresiva nelimitat. Scenariul represiunii.

Acest scenariu presupune o angajare violenta, sustinuta, fara discriminare, facuta de jandarmi. Tunuri cu apa, bataie, gaze, aruncate asupra oricui si cu intentia de a afecta cat mai multi. Cam cum e in protestele din Occident de acest fel, sa zicem.

Eu zic ca ne-am aflat intr-un scenariu 2 care pare ca nu a functionat, insa, in parametrii care trebuiau.

"Organizatorii" protestului, aia din umbra si aia care au promovat public ideea si violenta simbolica, vor sa impuna, insa, naratiunea represiunii, sa ne convinga ca suntem in scenariul 3. Ca si cum ar fi fost Taksim. De aici interventia lui Iohannis, de aici automartirizarile useristilor. E crucial pentru ei sa propage ideea unei reprimari brutale, ca sa intretina protestul zilele urmatoare si chiar sa escaladeze si miza si conflictul.

Cumva, PSD e intr-un fel de sah mat pe moment. Cum spuneam, daca reactiona ca la pct. 1, Iohannis ar fi zis ca duce tara in anarhie. Daca aparatul de stat a reactionat ca in pct. 2, a venit Iohannis sa valideze scenariul represiunii.

Incidentul cu femeia jandarm linsata oribil de protestatari - instigatori sau nu, in acest moment nu stim, stim doar ca erau multimile din PV - a provocat insa o mare problema "organizatorilor". De aceea propaganda lor a cautat imediat, prin operatiuni de damage control, sa dea vina tot pe PSD pentru linsaj. Unii spunand chiar ca s-a produs la ordinele lor.

Revenind: nu, nu suntem Taksim. Si nu, revolutiile nu sunt concerte Flower-Power!