ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O dispută pe tema sugrumării traficului în timpul unor manifestații cultural-sportive din București le-a adus pe baricade pe primarul Firea și fosta aproape-câștigătoare de la sectorul 1, Armand.

Mai întâi, Gabriela Firea a declarat că nu mai vrea să vadă centrul Capitalei blocat la sfârșitul săptămânii. "Chiar în acest weekend, circulația din Capitală a fost blocată și asta nu pentru că erau foarte multe mașini în trafic-lumea era pe la mare, pe la munte, au plecat mulți în concediu- ci pentru că se aprobă foarte multe evenimente stradale în centrul Capitalei, fie că sunt culturale, de divertisment sau sportive, ceea ce nu se întâmplă în nicio capitală europeană. Acolo este respect pentru cetățeni, pentru turiști și în general respect pentru faptul că nu trebuie să "strangulezi” circulația cu evenimente care nu trebuie să fie organizate în centru, în punctul zero al Capitalei", a spus Firea duminică la Antena 3. Aceasta a adăugat că există multe zone neexploatate sau chiar terenuri virane unde pot fi organizate evenimente, un exemplu în acest sens fiind Arena Națională, Romexpo, parcuri. 

A fost apoi rândul Clotildei Armand să reacționeze în apărarea amatorilor de cultură și mișcare în aer liber. "Intenția doamnei primar Gabriela Firea de a interzice organizarea evenimentelor culturale și sportive care se desfășoară pe străzile din centrul Bucureștiului se dorește a fi o lovitură dată vieții culturale a orașului și până la urmă locuitorilor capitalei. Pentru doamna Firea nu este suficient că bucureștenii trăiesc într-una dintre cele mai poluate capitale europene, că au parte de foarte puțin spațiu verde (de fapt din ce în ce mai puțin, că urmare a punerii în aplicare în mod ilegal a proiectelor de betonare atât de dragi primarului PSD al sectorului 3-Robert Negoiță), că în București se construiește haotic și se distruge sistematic patrimoniul arhitectural al orașului, sau că sistemul centralizat de termoficare al orașului este aproape falimentar. Doamna primar vrea să-i pedepsească suplimentar pe bucureșteni interzicându-le accesul la evenimentele culturale și sportive stradale care dau farmec vieții orașului și sunt până la urmă un semn de normalitate. Iar pretextul acestei interdicții este unul rizibil. Nu astfel de evenimente „strangulează” (sic!) traficul în București, așa cum s-a exprimat doamna Firea, ci lipsa parcărilor la intrarea în oraș, lipsa unei șosele de centură la nivel de autostrada, absența unui sistem funcțional de management al traficului", a scris Clotide Armand luni pe pagina sa de Facebook.

Dincolo de grijă pentru bucureșteni a Clotildei, accentul pare pus la fel de hotărât pe demolarea adversarului politic-vezi referințele la activitatea din sectorul 3 al colegului de partid a Gabrielei Firea și victimizarea amatorilor de sport și cultură, deși în acest caz Firea n-a amenințat cu interzicerea acestor manifestări ci doar cu mutarea lor din centru spre periferie. Soluțiile furnizate de Clotilde Armand ar merita de asemenea o privire mai atentă. Parcările la intrarea în oraș nu pot determina prea mulți provinciali în tranzit să renunțe la mașini câtă vreme rețeaua de metrou este slab dezvoltată. Șoseaua de centură la nivel de autostrada e un proiect a cărui implementare e de durată iar existența unui sistem de management al traficului nu compensează închiderea anumitor artere centrale care nu pot fi ocolite eficient.