ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Transportul în comun prinde culoare, la Iaşi. Un grup de artişti voluntari pictează un tramvai vechi de jumătate de secol.

Regia de transport nu-şi permite să facă modernizări, aşa că sarcina a fost preluată de grupul de tineri. Ei au găsit sponsori şi au de gând să picteze toate autobuzele şi tramvaiele.

Voluntarii au vopsit mai întâi un tramvai roşu construit în 1959 şi adus în Iaşi în 2003, din Germania. Acum este albastru, iar pe laterale sunt pictate chipurile a 16 personalităţi ieşene din domeniul literaturii.

Silviu Teodor Stanciu, iniţiatorul proiectului, spune că „au fost dispuse pe tramvai în ordine cronologică, începând de la Costachi Negruzzi, de pe partea stângă, până la Mihai Ursache, pe partea dreaptă. Portretele sunt însoţite de semnăturile acestor personalităţi.”

În proiect s-au implicat elevi şi studenţi care doresc să vadă o schimbare în oraşul lor.

Regia de transport din Iaşi este în insolvenţă pentru o datorie de aproape 200 de milioane de lei şi nu-şi permite să facă modernizări.

„Dacă punem la un autobuz o sumă medie de 100-150 de mii de euro, un autobuz mediu ca dotări şi la un tramvai între 1,5 şi 1,7 milioane de euro, vorbim de sute de milioane de euro”, spune Mihai Chirică, primar interimar Iaşi, potrivit digi24.ro.

Până acum, voluntarii au vopsit pe exterior şi au reabilitat interioarele a cinci mijloace de transport în comun şi vor să recondiţioneze întreg parcul auto al regiei de transport.