ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În acest an CFR Călători vrea să achiziționeze cinci garnituri noi, urmând să primească 100 de milioane de lei de la bugetul de stat, anunță Digi 24.

Inițial am dorit să achiziționăm 120 de rame electrice și 120 de automotoare. Cam ăsta ar fi necesarul de material rulant pe următorii 7 ani”, a spus Iosif Szentes, directorul general al CFR Călători.

Însă, șefii companiei și-au dat seama că nu le vor ajunge fondurile decât pentru cel mult 104 trenuri electrice și automotoare tip Săgeată Albastră.

Licitația pentru primele trenuri ar putea fi lansată în primăvară, iar contractul se poate semna până la finalul anului.

„Sunt alocate pentru acest an 100 de milioane de lei. Am putea să cumpărăm 4-5 rame electrice sau automotoare noi. CFR Călători mai dispune de o sumă de 126 de milioane de lei”, a mai spus Iosif Szentes.

Iosif Szentes a precizat că dorește o licitație internațională în acest sens, iar cerințele sunt destul de clare.

„Trebuie să corespundă la temperaturi minime de -40 de grade, la temperaturi maxime la nivelul șinei de +50 de grade”, a mai spus directorul CFR Călători.

„Săgețile albastre” sunt cele mai noi trenuri ale CFR Călători. Au fost cumpărate în perioada 2003-2007 și au costat 320 de milioane de euro.

Au fost achiziționate atunci 120 de astfel de automotoare. Din ele doar jumătate mai funcționează, iar alte 4 ar trebui să iasă în acestă lună de la reparații. Restul locomotivelor și vagoanelor au o vechime cuprinsă între 25 și 40 de ani.

După ce vor fi cumpărate noile trenuri vor circula din Capitală spre Craiova, Constanța și Brașov, dar și pe tronsoanele din vestul țării care au fost modernizate. Trenurile de stat au transportat anul trecut aproximativ 55 de milioane de călători.