ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Dezinfectanții sunt diluați. De zece ori. De 2500 de ori, de ori de câte ori se mai face vreo analiză în laboratorul neomologat. Singurul din țară.

Deschizi internetul, se revarsă valuri de dezinfectanți diluați. Deschizi televizorul, alte valuri. Și ploaia asta, care cade fără oprire, miroase tot a biocide îndoite cu apă. Trăim în mijlocul unui potop.

Noi înșine am devenit un popor diluat. Di luat. Triluat, luat angro sau en-detail, nu știm exact de cine, dar știm exact de când. Și de două săptămâni nu facem altceva decât să stăm cu ochii pe bidoanele cu dezinfectanți. Timp în care duios campania electorală trecea...

Dosarul Colectiv e trimis în judecată printr-un rechizitoriu rămas încă secret, legea supermarketurilor e blocată în Parlament, scutul de la Deveselu devine operațional, iar rușii ne arată pumnul. Votarea în două tururi e respinsă de Curtea Constituțională, regretul etern sare din ferpar în Codul Penal, iar bebelușii care au murit din cauza sindromului hemolitic uremic sunt îngropați în uitare.

Liniște, noi ne dezinfectăm! Nimic din ceea ce nu poate încape într-un bidon nu merită același intens consum emoțional din partea nației. Desigur, sănătatea este importantă! Ȋnsă zeci de pacienți care erau programați pentru operații stau și așteaptă zilele astea la ușa sălilor de chirurgie, pentru că o țară întreagă arată cu degetul spre niște bidoane. Nu știu cum era mai bine: să fie operați deși dezinfectanții sunt diluați, așa cum s-a procedat și până acum, sau să nu mai fie operați. Medicii lor știu. Medicii care programaseră aceste intervenții chirurgicale. Ei decid, așa cum au decis, de altfel, și pentru pacienții operați până mai ieri.

Și-n vreme ce operabilii deveniți de neoperat așteaptă, dezbaterea națională în care tot românul a devenit expert în biocide capată accente comice. Apar știri: la Spitalul Militar chirurgii se dezinfectează cu spirt. S-au epuizat stocurile cu alcool sanitar „Mona”. Ba nu, sălile de operație sunt dezinfectate cu agheazmă, iar medicii-și înmoaie degetele în pălincă înainte de a apuca bisturiul.

N-am nicio îndoială că, la un moment dat, acest potop se va opri. La fel de brusc precum a început. Ȋn urma lui va răsări curcubeul. Și vor rămâne doar dezinfectanții cu concentrația optimă, cu care se vor spăla podelele și instrumentarul din aceleași spitale vechi, unde bacteriile colcăie în cariile zidurilor.

N-am nicio îndoială că poporul va ieși triumfător din bătălia cu biocidele. Și, istovit de atâta luptă, va uita și de condițiile mizerabile în care sunt internați cei mai mulți dintre pacienți, și de salariile umilitoare ale medicilor condamnați să profeseze în România.

Și, n-am nicio îndoială, aceasta va fi o victorie mai ales pentru aceia care nu și-au asumat, în mod public, bătălia cu dezinfectanții.