ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Andrei Caramitru, unul dintre liderii USR, îl atacă pe rapsodul și compozitorul Tudor Gheorghe, făcându-l „pro-comunist”.

Motivul atacului la Tudor Gheorghe, pe care-l numește „domn cu ghitară și mustață” este concertul „Degeaba 30”, ce a avut loc pe 21 decembrie la București.

Tatăl lui Tudor Gheorghe, Ilie Tudor, a făcut șase ani de închisoare politică sub comuniști, din cei 22 de ani la care fusese condamnat, pentru simplul fapt că ducea corul uteciștilor din satul natal, Podari, la biserică.

Tudor Gheorghe a fost primul artist român care a interpretat pe muzică poezia celor întemnițați în pușcăriile comuniste, în concertul de mare succes „Cu Iisus în celulă” în 2005. Artistul oltean a interpretat, public, pentru prima oară, o melodie pe versurile poeziei „Ridică-te Gheorghe, Ridică-te Ioane”, pentru care Radu Gyr a fost încarcerat pe vremea comunismului.

„Înțeleg ca Tudor Gheorghe - un cântăreț altfel foarte talentat - face propaganda pro-comunism și Ceaușescu. Cică au trecut 30 de ani degeaba.
Stimate domn cu ghitară și mustață, uite cum sta treaba:
- e mai bine acum pentru că avem ce mânca
- e mai bine acum pentru că nu e frig in case și e lumină pe străzi noaptea
- e mai bine acum pentru că putem vizita și lucra în alte țări. Nu mai suntem închiși ermetic aici ca intr-o pușcărie
- e mai bine pentru ca suntem liberi sa vorbim și sa votăm. Să protestăm dacă vrem. Să cerem politicienilor să și facă ceva pentru noi.
- e mai bine acum pentru ca putem lucra la firme private și - dacă nu ne convine - putem schimba locul de muncă sau sa începem o afacere. Nu suntem obligați sa lucram toată viața la uzina IMGB de exemplu.

E mai bine și pentru tine domnule cu mustață și ghitară. Că faci bani frumoși din spectacolele tale nu? Ai un fel de afacere a ta, care merge foarte bine. Și înțeleg ca îți place sa mergi in vacante in străinătate.

Multi ticăloși și ipocriti in țara asta....”, a scris Caramitru.

USR-istul a fost indus în eroare de un articol apărut pe siteul Universul.net, în care se face o legătură între difuzarea concertului de către TVR pe 26 ianuarie, ziua de naștere a lui Nicolae Ceaușescu și conținutul concertului. Ce vină are Tudor Gheorghe pentru că TVR a ales să difuzeze concertul în această zi, nu ne este explicat.

În realitate, concertul este despre anii trecuți de la evenimentele din 1989, timp în care, așa cum spune artistul, „ne pierdem identitatea și încrederea în noi”.

De altfel, seria de concerte „Degeaba” se desfășoară în decembrie de ani de zile, fiind dedicată tocmai jertfei eroilor din 1989. 

Sub titlul „TVR, organ de propagandă anti-UE. De ziua lui Ceaușescu, a difuzat spectacolul „Degeaba 30” ”, publicația Universul face un rechizitoriu concertului lui Tudor Gheorghe, bazat pe câteva cuvinte și frânturi de propoziții extrase din spectacolul de 2 ore al maestrului.
 
Acuzațiile la adresa lui Tudor Gheorghe sunt bazate pe faptul că rapsodul a rostit între cântece următoarele cuvinte sau propoziții extrase de Universul.net: „O „țară care plânge”, care „geme”, și așteaptă „un decret de la Bruxelles sau Strasbourg”, „Cui va mai rămâne această țară?” „Procurorii” sunt „niște veleitari, niște oameni mici ce nu gândesc”, „Lanțul de minciuni” cu care „ne-ați vândut”, dar „vine vremea să dați seamă pentru câte rele ne-ați adus”, „Protestăm pentru nimic” și „ne-adunăm să ne-alergăm”: „noi, cu mâna pe pietroi, strigăm Fără Violență!”, „Nu vedem și nu simțim că la poartă așteaptă dricul!” „Ia-ne, Doamne, orice perspectivă, ia-ne și bomboana din colivă!”.
 

În corul celor care-l critică pe Tudor Gheorghe au intrat și fostul ministru Daniel Funeriu, cât și nelipsitul Vladimir Tismăneanu.  Fost Ministru al Educației, Funeriu se exprimă astfel la adresa artistului de 74 de ani:

„"Băi Tudor Gheorghe, ia fii atent aici: cât ai fi fost tu de talentat în muzică și versuri! Primul meu coleg de bancă, Cristian Herbei și alți 1000 de oameni nu au murit pentru ca tu să-i dai cu zdranga zdranga la mandolină spunând că a fost degeaba! Băi talent: nu-ți e rușine la senectute să spui că e tot una să iei, când ai chef, avionul spre Paris, cu statul la coadă 4 zile pentru 25 de l de benzină? Băi nenicule! E tot una să vezi banane doar în filme americane sau să cumperi la orice oră din zi sau noapte la colț de stradă? Johnny Mandolină, e același lucru să stai iarna la 10°C sau să te lăfăi în Bali? Nu ți-e rușine ca de la înălțimea talentului cu care te-a înzestrat Dumnezeu să bagi minciuna că "a fost degeaba" în mintea oamenior care au făcut, prin sudoarea frunții lor, țara asta să stea la masă cu Germania, Franța și Spania în loc să facă plecăciuni dictatorilor din Congo și Coreea de Nord?
Mizerabile rapsod: dacă nu era omorât ca un vierme idolul tău, Ceaușescu, eu și mii de ROMÂNI ca mine, care au luat calea pribegiei de tineri, ar fi murit fără să-și revadă frații și părinții, și tu spui că degeaba au trecut 30 de ani? Cine ești tu, mă, să-ți permiți să dai sentințe despre ce au realizat, în 30 de ani, românii? Da, pentru tine degeaba! Nu ai înțeles că lumea evoluează și respiră fericire, nu plenare PCR! N-o mai lungesc că e degeaba cu tine, și îți spun atât: să-ți fie rușine, canalie talentată! Să-ți fie rușine nici măcar pentru că ți-ai bătut joc de eforturile a 20 de milioane de oameni! Ci pentru că, la bătrânețe, ți-ai bătut joc de ce-ai făcut o viață întreagă, ți-ai bătut joc de talentul unic pe care l-ai primit de la Natură, ți-ai bătut joc de o țară și oamenii ei, pe care nu cred că ai să-i înțelegi vreodată!
Pune-te, mă, în genunchi în fața copiilor acestei țări și cere-le iertare!”.

Politologul Vladimir Tismăneanu, al cărui tată era în nomenclatură în timp ce tatăl lui Tudor Gheorghe era trimis în temnița de la Aiud,  preia acuzațiile din Universul: „De ziua tovarășului Ceașcă: Nationalismul sulfuros combinat cu pășunismul languros, iată ideologia promovată de TVR. Bocete, lamentatii, lacrimi pentru "Ursul Românesc", afurisind furibund Vestul si făcând cu ochiul șăgalnic si compllce Estului...

Definitia auto-compătimirii (self-pity) "Ursul românesc de 2000 de ani dansează..." Implicatia acestei apodictice asertiuni: Niciun alt urs, indiferent de nationalitate, nu a dansat vreme de două milenii. La care se adaugă situatia complicată, chiar freudiană, surprinsă intr-un banc celebru, povestit cândva de Andrei Pleșu Monicăi Lovinescu si lui Virgil Ierunca, rămași fără cuvinte, dintre Ursul Românesc si tovarașul Ceașcă”.


Concertul în cauză „Tot degeaba” poate fi urmărit mai jos: