ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul Afacerilor Interne, Dragoș Tudorache, a precizat luni, în cadrul unei conferințe de presă, că a cerut conducerii Jandarmeriei declanșarea unei cercetări disciplinare prealabile pentru modul în care s-a folosit forța în timpul marșului de sâmbătă, subliniind că aceasta va viza strict momentul reținerii unor protestatari.

„A fost foarte clar indicat organizatorilor faptul că li se interzice intrarea în Piața Universității. Traseul stabilit a implicat Bulevardul Magheru, Piața Romană cu terminus în Piața Victoriei. Traficul rutier nu fusese restricționat pe tronsonul superior de pe Calea Victoriei, al ora respective, fiindcă nu era prevăzut în traseul discutat. Ba mai mult, în Piața Enescu era organizat un eveniment, iar legea interzice clar intersectarea a două evenimente de asemenea anvergură. Intervenția jandarmilor a fost pur defensivă.  Nu s-au folosit niciunul din mijloacele de intervenție din dotarea jandarmeriei, așa cum s-a speculat sâmbătă. Nu s-au folosit nici cătușe atunci când au fost duși la poliție cei patru manifestanți. La aducerea unuia dintre manifestanți la secția de Poliție 1 a existat un incident cu unul dintre jandarmi. Am cerut să fie constituită o anchetă privind acest incident. S-a încercat medierea, dialogul și din toate aceste încercări a reieșit clar care era intenția unora dintre manifestanți. Ei intenționau să ajungă în Piața Univetrsității. Repet, acest lucru li s-a spus că nu se poate face. Sunt înregistrări video pentru toate aceste momente”, a spus Tudorache.

Ministrul Afacerilor Interne a mai adăugat că evenimentul a fost „o manifestație pentru o cauză frumoasă, dar la momentul în care a deviat de la traseul autorizat a devenit tensionată.A m văzut o reacție proporționată a jandarmeriei cu excepția incidentului reținerii celor doi manifestanți, lucru pe care îl vom cerceta".

Raportul oficial întocmit de conducerea Jandarmeriei la cererea ministrului de Interne, Dragoș Tudorache, susține că jandarmii nu au ce să-și reproșeze și că principala vină îi revine Primăriei Capitalei. Jandarmeria Română susține că mitingul din Piața Victoriei nu trebuia aprobat de Primărie.

La mitingul din Piața Victoriei, jandarmii au reținut cinci participanți din Republica Moldova. Patru dintre cei reținuți au fost ulterior amendați pentru instigare la tulburarea adunărilor publice.

Reacția Jandarmeriei la mitingul din Piața Victoriei a generat un nou protest, în Piața Universității.