ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


UNICEF și Ministerul Sănătății au lansat, joi, campania „Chiar și o dată e prea mult”, care are rolul de a atrage atenția adolescenților asupra unor consecințe imediate ale consumului de alcool.

 Campania de prevenire a fost lansată în parteneriat cu Ministerul Sănatății, Ministerul Tineretului și Sportului, Institutul Național de Sănătate Publică și Consiliul Național al Elevilor.

Campania are două componente, una națională care este lansată săptămâna aceasta și care include spoturi de radio, de tv și postere, și o componentă de intervenție locală, care se va demara abia din luna mai, și care presupune comunicarea interpersonală, a explicat pentru MEDIAFAX Raluca Zaharia, care se ocupă de campanii de schimbare a comportamentelor în cadrul UNICEF.

„Un model de intervenție al UNICEF se bazează pe existența unor centre de resurse pentru adolescenți, în Iași, Cluj-Napoca și municipiul Bacău. Acolo vom forma profesioniștii din centre pe un pachet de activități de comunicare cu elevii, care să-i ajute, să-i pună în niște situații care să-i învețe cum să răspundă constructiv la anumite probleme din viața lor și la anumite presiuni, să dezvolte abilități cognitive care să-i ajute să se poziționeze față de grup ca să răspundă la presiunea grupului”, a explicat Raluca Zaharia de la UNICEF.

 În ceea ce privește consumul de alcool, ea a explicat că datele UNICEF arată că adolescenții care beau, încep în jurul vârstei de 13-14 ani, iar cauzele sunt foarte diverse. „În cazurile acestea, influența tatălui este mai importantă decât influența mamei. De asemenea, o altă influență o poate avea grupul de prieteni. La vârsta de 14 ani se trece de la o etapă a vieții la alta, ei încearcă să testeze cât mai multe limite din jurul lor”, a explicat Zaharia.

Reprezentantul UNICEF în România, Sandie Blanchet, a declarat că deși adolescența este încă o etapă a copilăriei, cercetările cele mai recente arată că adolescenții trec printr-o multitudine de schimbări specifice vârstei.

„Aceste schimbări nu se petrec numai în plan fizic, ci și în plan psihologic, în strănsă legătură cu dezvoltarea creierului. Adolescenții operează altfel decât adulții și copiii mai mici atunci când vine vorba de învățat, de luarea deciziilor și soluționarea problemelor. Au capacitatea de a deprinde rapid noi cunoștințe, iar creierul lor este încă unul flexibil. Pe de altă parte, creierul lor nefiind dezvoltat complet, adolescenții nu sunt întodeauna capabili să exercite pe deplin abilități precum controlul de sine sau auto-discplina acționează mai mult sub imperiul impusurilor emoționale decât al rațiunii. De asemenea, adolescenții sunt influențați în mare măsură de mediul în care trăiesc, de prieteni, părinți, școală, societate, mass media. Normele sociale, definite ca tipare comportamentale afișate într-un anumit grup și presiunea semenilor joacă un rol important în viața adolescenților. Contează foarte mult să înțelegem ce îi determină pe adolecenți să se compoerte într-un anume fel, să ia decizii bune sau rele și să îi ajutăm să facă alagerea corectă. Există în ziua de astăzi evidențe nenumărate potrivit cărora multe dintre comportamentele nocive care ulterior ajung să coste scump societatea sunt formate în perioada adolescenței”, a spus Blanchet.

De asemenea, ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, prezent la evenimentul de lansare, a spus că o astfel de inițiativă este deosebit de utilă, „dar in același timp provocatoare deoarece ne propune să ne aplecăm asupra fenomenului riscului alcoolismului nu numai din perspectiva tratamentului patologiilor asociate consumului de alcool, ci si din perspectiva prevenirii acestui fenomen”.

„De asemenea, consider că această campanie de prevenire se orientează asupra unei categorii sociale extrem de vulnerabile la o serie de riscuri sociale, respectiv adolescenții. În acest sens susțin cu fermitate ideea de a veni în intâmpinarea unor asemenea riscuri, care pot avea consecințe dramatice atât asupra vieții tinerilor noștri, dar și a familiilor lor. Ministerul Sănătății susține importanța măsurilor de prevenire pe linia consumului de alcool în rândul copiilor, adolescenților și tinerilor și va face toate demersurile necesare pentru promovarea mesajelor de campanie prin intermediul sistemului sanitar”, a mai spus ministrul.